Home Buitenland De meest bedreigde kerstgeit in Zweden haalt de feestdagen weer niet

De meest bedreigde kerstgeit in Zweden haalt de feestdagen weer niet

De kerstgeit van de Zweedse stad Gävle heeft opnieuw de feestdagen niet gehaald. Sinds de eerste 'Gävlebocken' in 1966 is de kerstversiering van stro bijna veertig keer in vlammen opgegaan of vernield. Er is zelfs een keer geprobeerd de geit te ontvoeren met een helikopter.

De afgelopen vier jaar haalde de geit de kerst wel: de laatste keer dat de versiering afbrandde was in 2016. Sindsdien werd de geit bewaakt met hekken, camera’s en 24/7-bewaking. 

Maar vandaag ging het weer mis: de strooien geit ging in vlammen op en alleen het metalen frame staat nog overeind:

De Gävlebocken na het noodlottig ongeval.

Een 40-jarige man werd opgepakt op verdenking van brandstichting. Hij ontkent iets met de afgebrande geit te maken te hebben, maar de politie zegt dat hij roet op z’n handen had bij de arrestatie.

De Gävlebocken is een initiatief van de gemeente om bezoekers te trekken. Een geit is een oud Scandinavisch kerstsymbool dat voordat de Kerstman zijn intrede deed, cadeaus rondbracht. 

Traditie om te vernielen

De strooien geit is 13 meter hoog en weegt drie ton. Sinds 1966 wordt de geit jaarlijks geplaatst in het centrum van Gävle. Sindsdien is het traditie om te proberen de geit te vernietigen door hem bijvoorbeeld in de fik te steken, te vernielen of met een auto op hem in te rijden.

Meerdere keren werd het kerstsymbool heropgebouwd, om vervolgens weer in vlammen op te gaan. Ook dit jaar wordt de geit weer opgebouwd, laten de initiatiefnemers weten op de twitterpagina van de geit.

RTL Nieuws

Kerstmis Geit Branden Link in bio Zweden

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments