Het is weer vrijdag en dat betekent dat het tijd is voor een borrelplank. Dit keer wordt hij gevuld met allerlei gerechtjes die ook toegankelijk zijn voor kinderen. De recepten zijn niet al te moeilijk en dus perfect om de kids bij te laten helpen. Je gaat hiermee echt samen aan tafel en je kunt voor iedereen wat toevoegen of juist weglaten.
Maispannenkoekjes met gerookte kip en salsa
Borrelplankgerecht 4 personen
Bereiding circa 30 minuten
Ingrediënten:
Maispannenkoeken
- 50 gr. roomboter + boter voor bakken
- 140 gr. zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel baking soda
- 90 gr. fijn maismeel
- ½ eetlepel fijne kristalsuiker
- zout
- 1 ei
- 400 ml karnemelk
- 2 lente-uien
- ½ blik maiskorrels (blik à 300 gr.)
Beleg
- 200 gr. gerookte scharrelkip
- salsa (zie recept)
- guacamole (zie recept)
- zure room
- ingelegde jalapeño (voor de volwassenen)
Salsa van bonen en mais
Borrelplankgerecht 4 personen
Bereiding circa 10 minuten
Ingrediënten:
- 265 gr. zwarte bonen
- ½ blik maiskorrels (blik á 300 gr.)
- 2 lente-uien
- 1 bos koriander en/of bladpeterselie
- zout en peper
- 1 limoen
Milde guacamole
Borrelplankgerecht 4 personen
Bereiding circa 10 minuten
Ingrediënten:
- 2-3 grote avocado’s
- 1 lente-uien
- 1/3 bos koriander
- zout
- 1 limoen
Makkelijke tomatensoep
Borrelplankgerecht 4 personen
Bereiding circa 20 minuten
Ingrediënten:
- 1 kleine ui
- 2 tenen knoflook
- 1 blik tomaten
- neutrale (olijf)olie
- ½ theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 300 ml runderbouillon of kruidenbouillon
- zout en peper
Extra benodigdheden:
- blender of staafmixer
Voor erbij:
- geraspte kaas
- salsa
- pittige saus (voor de volwassenen)
Gezonde maispannenkoekjes
Stap 1: laat de boter smelten in een pannetje.
Stap 2: roer met een garde in een kom het zelfrijzend bakmeel, baking soda, maismeel, suiker en een snuf zout door elkaar.
Stap 3: meng in een andere kom de gesmolten boter met het ei en de karnemelk. Meng beide mengsels tot een dik, glad beslag.
Stap 4: snijd de lente-uien fijn. Laat de mais uitlekken en roer met de lente-ui door het beslag.
Stap 5: verhit de boter in een koekenpan en bak kleine pannenkoeken.
Stap 6: snijd de kip in flinterdunne plakjes.
Stap 7: beleg de pannenkoekjes met kip, salsa, zure room, guacamole en jalapeño voor de liefhebbers.
Zelfgemaakte salsa
Stap 1: laat de bonen en mais uitlekken.
Stap 2: snijd de lente-uien, koriander en/of peterselie fijn.
Stap 3: meng de bonen, mais, lente-ui en kruiden. Rasp er wat limoenschil over.
Stap 4: meng en breng de salsa op smaak met zout, peper en limoensap.
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Milde guacamole
Stap 1: halveer de avocado’s, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees uit de schil. Schep dit over in een schaal en prak met een vork.
Pas op met het verwijderen van de pit, ga voorzichtig te werk!
Stap 2: pel en snijd de lente-uien ragfijn en voeg toe aan de avocado’s. Breng de guacamole op smaak met zout en limoensap.
Super simpel soepje
Stap 1: verwarm een scheut olie in een pan en fruit hierin de komijn en het gerookt paprikapoeder.
Stap 2: pel en snijd de ui en knoflook grof en pureer samen met de tomaten glad.
Stap 3: voeg de tomatenpuree en de bouillon toe aan de pan. Laat 10-15 minuten koken, verdun eventueel met water.
Stap 4: breng op smaak met zout en peper.
Project glimlach!
Deze week staat bij RTL in het teken van ‘Project Glimlach’ en met Eigen Huis & Tuin Lekker Leven doen we daar natuurlijk aan mee. Hiermee steunen wij de kinderziekenhuizen van Oranje die met jouw financiële steun ervoor zorgen dat kinderen die in één van de kinderziekenhuizen terecht komen minder pijn, stress en angst ervaren. En dat is zo belangrijk!
Wij doneren met een glimlach voor de kinderziekenhuizen van Oranje. Doneer jij ook? SMS “glimlach” naar 7171 of maak een bedrag over via deze tikkielink.