Home Tech Garantieregels gaan ook gelden voor videodiensten, games en e-books

Garantieregels gaan ook gelden voor videodiensten, games en e-books

Digitale aankopen, zoals e-books, games en streaming-abonnementen, vallen in de loop van volgend jaar ook onder de garantieregels. Dat geldt ook voor allerlei slimme apparaten, die vanaf dan voldoende updates moeten krijgen.

Met de nieuwe regels moeten consumenten beter beschermd worden, zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). “Deze regels houden er rekening mee dat consumenten online steeds meer in het buitenland kopen en dat steeds meer producten en diensten een digitaal element hebben.”

De consument heeft volgens de ACM recht op een goed werkend product. “Dit recht geldt bij alle producten en straks ook voor digitale producten en diensten”, zegt Edwin van Houten, directeur consumenten bij de ACM. Zo’n product moet goed en veilig te gebruiken zijn en dat geldt voor de gehele normale levensduur van een product.

Updates leveren

Fabrikanten van smart home-apparaten, zoals slimme thermostaten en beveiligingscamera’s, moeten daarom ook voldoende updates gaan leveren, als er anders kwetsbaarheden zijn. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de makers van games of bij een abonnement op verkeersinformatie in navigatiesystemen of trainingsschema’s op een smartwatch.

Bij digitale diensten en digitale content, zoals e-books, games en films, is het voortaan zo dat de bescherming niet alleen geldt als gebruikers daarvoor betaald hebben. Ook als consumenten gegevens moesten afgeven om iets gratis te krijgen, moeten bedrijven zich aan de garantieregels blijven houden.

Luister de Bright Podcast

Rotgeschrokken: zo duur zijn al die abonnementen

Bewijzen

Als bedrijven denken dat het aan de consument ligt, moeten ze dat in het eerste jaar na aankoop zelf kunnen bewijzen. Daarvoor gold eerder een termijn van zes maanden.

Bij doorlopende diensten zoals een streamingabonnement moet de ondernemer altijd bewijzen dat zijn product deugdelijk is als hij niet wil vergoeden.

Ingangsdatum 

De ACM wil dat ondernemers al beginnen met de voorbereidingen voor de nieuwe regels. Wanneer die precies gaan gelden, is nog niet bekend. Dat is afhankelijk van wanneer de aanpassingen in de Nederlandse wet worden opgenomen.

De nieuwe regels gelden in de hele EU en staan in twee richtlijnen. “Alle ondernemers in de EU zijn eraan gehouden, zodat consumenten bij aankopen overal in Europa goed beschermd zijn.”

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video’s

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Bright

Autoriteit Consument en Markt Boeken Internet Garantie Technologie Video on demand

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments