Home Tech Grootste dronemerk DJI nu op zwarte lijst VS om surveillance Oeigoeren

Grootste dronemerk DJI nu op zwarte lijst VS om surveillance Oeigoeren

De populaire Chinese dronemaker DJI en zeven andere Chinese bedrijven zijn door de VS op een zwarte lijst gezet. De bedrijven zouden onder meer de biometrische surveillance van minderheden zoals de Oeigoeren ondersteunen.

DJI is het bekendste van de acht nieuwe bedrijven op de zwarte lijst over investeringen van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Marktleider DJI heeft volgens de Amerikanen drones geleverd aan de overheid van de regio Xinjiang. Dat is het gebied waar de Oeigoeren hoofdzakelijk wonen. Die Chinese moslimgemeenschap wordt door de overheid streng in de gaten gehouden en in concentratiekampen opgesloten.

De zwarte lijst waar DJI nu op is geplaatst, gaat over investeringen. Amerikanen mogen daardoor geen geld meer steken in het Chinese bedrijf. De VS houdt die strenge lijn al langer aan als het gaat om bedrijven die de onderdrukking van Oeigoeren ondersteunen. Ook kwam de VS met een diplomatieke boycot van de Olympische Winterspelen in Beijing vanwege de onderdrukking van Oeigoeren.

China en DJI keuren sancties af

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageert afwijzend op de Amerikaanse stappen. “China is altijd tegen Amerikaanse maatregelen die het concept van nationale veiligheid overdrijven en uitoefenen op Chinese bedrijven”, aldus een woordvoerder.

Lees ook:

Is na Huawei ook het Chinese dronemerk DJI de klos?

DJI wilde tegenover de Amerikaanse pers niet reageren op de nieuwe stap, maar wijst naar een reactie van vorig jaar, toen DJI ook al op een zwarte lijst werd geplaatst. “DJI heeft niets gedaan op op de lijst geplaatst te worden. We hebben ons altijd gericht op het bouwen van producten die levens redden en goed zijn voor de samenleving”, aldus DJI.

Sancties doen denken aan Huawei

De stapsgewijze Amerikaanse beperkingen op DJI doen denken aan die op Huawei. Dat bedrijf kwam ook op verschillende zwarte lijsten, niet vanwege Oeigoeren maar vanwege vermoedens van te nauwe banden met de Chinese overheid. De Amerikaanse beperkingen leidden tot het vrijwel verdwijnen van Huawei van de internationale markt voor smartphones, waar het voorheen één van de marktleiders was.

Lees ook:

Politie gebruikt Chinese drones: zorgen om lekken data

Zo’n vaart zal het met DJI toch niet lopen, schrijft onder meer Reuters. In tegenstelling tot Huawei kent DJI weinig concurrenten van formaat. DJI heeft een marktaandeel van rond de 80 procent van de commerciële markt voor drones en is ook op professioneel vlak groot.

Markt verandert al wel

Eerdere Amerikaanse sancties zorgden wel voor verschuivingen en daalde het wereldwijde marktaandeel van DJI dit jaar met 15 procentpunt naar 54 procent, meldde DroneAnalyst Toch lijkt een landelijk Amerikaanse verkoopverbod nog ver weg, al kunnen er wel stappen gezet worden op gebied van veiligheid. Zo waren er dit jaar ook in Nederland zorgen over of de beelden van DJI-drones van de politie op Chinese servers terecht zouden komen.

De zeven andere bedrijven die op de zwarte lijst staan zijn vrij onbekend: Cloudwalk Technology, Dawning Information Industry, Leon Technology Company, Megvii Technology, Netposa Technologies, Xiamen Meiya Pico Information en Yitu. Deze bedrijven maken onder meer AI-software, gezichtsherkenning en surveillanceswoftware.

Kijk ook

DJI toont lef met deze actioncam, maar verslaat het GoPro?

Bekijk de nieuwste drone van DJI:

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video’s

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Previous articleKerstlied van Rutte en De Jonge gaat viral: ‘Goed gedaan, maar ook waarschuwing’
Next article‘Cyberhuurlingen’ vielen 50.000 Facebook-accounts aan
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments