Home Nett binnen Onbegrip over openhouden kinderopvang, maar zo gek is dat niet

Onbegrip over openhouden kinderopvang, maar zo gek is dat niet

Dat door de lockdown 'bijna alles' dicht moest was verwacht, maar de kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en gastouderopvangen blijven open. Terwijl jonge kinderen toch juist de bron van de besmettingen waren? Hoe zit dat dan?

Het viel meer mensen op gisteravond na de persconferentie. Het zorgde voor opluchting natuurlijk bij werkenden ouders, maar ook voor verbazing. Op sociale media begrijpen veel mensen er weinig van. “Sinds wanneer kun je pas vanaf 4 jaar corona krijgen? Kinderopvang open? Kinderen vegen snot aan elkaar en leidsters af, hoesten in elkaars gezicht. Dit valt niet te rijmen”, is een van de vele verhitte reacties.

Het woord kinderopvang viel gisteren niet eens tijdens de persconferentie en de reacties zijn daarom misschien wel te begrijpen. Maar er zijn uiteraard argumenten waarom de opvang open blijft. Het is dan misschien niet zo dat je pas vanaf vier jaar corona kunt krijgen, maar het is wel degelijk zo dat er met die leeftijdsgroep iets bijzonders aan de hand is.   

Weinig besmettingen

De overheid geeft op zijn website een zeer beknopte uitleg. “Het aantal besmettingen bij kinderen van 0 tot 4 jaar is tot nu toe laag.”

Dat wordt ondersteund door cijfers van het RIVM. Die laten er ook geen misverstand over bestaan. De meeste besmettingen bij kinderen worden gezien tussen de 4 en 11 jaar, op de basisschool dus. En niet op de kinderopvang of de peuterspeelzaal, blijkt uit deze grafiek van het RIVM:

Het zijn vooral kinderen in de basisschoolleeftijd die besmet zijn.

Oorzaak niet duidelijk

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid bevestigt dat ditzelfde beeld ook al uit eerder onderzoek naar voren is gekomen. Onderzoek gepubliceerd door wereldgezondheidsorganisatie WHO bijvoorbeeld laat zien dat kinderen onder de 5 jaar minder vaak een tweede keer corona oplopen dan iets oudere kinderen. Wat de oorzaak is, staat niet vast.

Maar het is wel duidelijk dat de gunstigere cijfers voor deze leeftijd zeker niet alleen met een lage testbereidheid te maken hebben, zoals misschien gedacht kan worden. Het percentage positieve testen ligt bij de groep 0 tot 3 jaar met 17 procent ook veel lager dan bij de groep basisschoolleerlingen (28 procent) en bij volwassenen  (23 procent).

 

Het percentage positieve testen onder baby's en peuters is veel lager dan bij andere leeftijdscategorieën

Lees ook:

Twee prikken niet genoeg, maar drie ineens wel? Dat zit zo

Een lagere testbereidheid zal juist eerder leiden tot een hoger percentage. Immers: dan laten ouders hun kinderen alleen testen als de klachten echt niet meer te negeren zijn en is de kans op een negatieve test een stuk lager dan bij iemand die zich geregeld voor de zekerheid laat testen.

Verheugd

Meerdere kinderopvanglocaties reageren verheugd dat ze open mogen blijven, maar vragen ouders wel extra rekening te houden met de al geldende regels. “Wel willen we ouders vragen bij binnenkomst een mondkapje te dragen en de overdracht heel kort te houden”, schrijft een kinderopvang in Zutphen aan de ouders.

Overigens blijft het wel zo dat kinderen met klachten die bij corona passen zoals veel hoesten, kortademigheid of koorts niet welkom zijn bij de opvang. 

Bekijk ook: Bijna gratis kinderopvang voor werkenden: dit zijn de plannen van het kabinet

Previous articleRuud de Wild: ‘Deze periode zegt veel meer dan elkaar het jawoord geven’
Next articleHeerenveen met rouwbanden in derby vanwege privéleed Woudenberg
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments