Home Economie Onzekerheid in evenementenbranche: iets organiseren is bijna onmogelijk

Onzekerheid in evenementenbranche: iets organiseren is bijna onmogelijk

Door alle onduidelijkheid rondom de omikronvariant en de aankomende strenge lockdown is het volgens evenementenorganisaties bijna onmogelijk om nog iets te organiseren. Want strengere maatregelen worden vaak pas kort van tevoren bekend gemaakt, tot ergernis van de sector.

“De evenementensector heeft duidelijkheid nodig”, zegt Jolanda Janssen, woordvoerder van de Alliantie van Evenementenbouwers en directeur van Ahoy Rotterdam. En Rosanne Janmaat van festivalorganisatie ID&T vraagt om ‘perspectief’.

ID&T organiseert jaarlijks zo’n zeventig evenementen en zit achter bekende festivals als Mysteryland, Thunderdome en Defqon.1. “De voorbereidingen voor deze evenementen beginnen uiterlijk een halfjaar van tevoren. Als het coronabeleid elke twee tot vier weken verandert, kunnen we ons niet voorbereiden.” 

Komend seizoen

Janssen zegt hetzelfde. “We denken nu al na over de volgende herfst.” Maar, zegt Janmaat van ID&T, het is het heel moeilijk is om nu al iets te doen voor het komende festivalseizoen. “We proberen de evenementen die op de agenda staan vol enthousiasme te organiseren, maar het is moeilijk.”

Lees ook:

Alles dicht: kabinet besluit tot strenge lockdown

Het kabinet trekt vanwege de langdurende maatregelen miljoenen extra uit voor de culturele sector, maar wel met een verhoogd eigen risico. Dit betekent dat organisatoren niet alle gemaakte kosten terug kunnen krijgen zodra een event toch niet door kan gaan.

De maatregelen worden vaak pas kort van tevoren aangekondigd, om in te spelen op de coronacijfers en de belasting van de zorg op dat moment. Lastig dus, voor de evenementenbranche. 

Plannen overheid vaak te laat

De bedrijven laten weten blij te zijn met de steunpakketten van de overheid, maar het verhoogde eigen risico maken de inkomsten toch onzeker. Daardoor krijgen ze namelijk niet alle gemaakte kosten terug als ze een evenement annuleren. “We hebben daar helemaal geen invloed op, maar moeten wel betalen.”

Daarom vragen ze om een langetermijnvisie, zegt Janmaat van ID&T. “De plannen komen voor ons vaak te laat.” Het volgende evenement van ID&T is op 15 januari gepland. “Je weet dat het waarschijnlijk niet door kan gaan, maar we kunnen nu ook niet zeggen: we stoppen ermee.” De nieuwe maatregelen gaan zondagochtend om 5.00 uur in en gelden tot en met 14 januari.

Dit worden de nieuwe maatregelen

Het kabinet heeft een stevige lockdown aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. In het kort komt het erop neer dat alles dicht aat. Alle scholen, alle horeca, alle niet-essentiële winkels en doorstroomlocaties moeten sluiten. En dus ook sportscholen, theaters, bioscopen, musea en zaken waar een niet-medisch contactberoep wordt uitgeoefend. Deze maatregelen moeten morgenochtend om 5.00 uur al ingaan.

Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen op een rij.

Daarom vraagt de evenementensector om een plan van aanpak. “We hebben duidelijkheid nodig. Het kan niet zo zijn dat onze ‘live’ branche, waar zoveel mensen behoefte aan hebben en die zo’n grote maatschappelijke en economische impact heeft, de dupe blijft worden van de maatregelen.”

Bekijk ook: ADE kon ondanks de coronamaatregelen in oktober doorgaan, maar dan wel overdag

Het Amsterdam Dance Festival ging dit jaar door, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Lowlands, maar door de coronaregels moeten feesten wel voor middernacht afgelopen zijn.

Previous articleZzp’er krijgt het zwaar onder nieuw kabinet
Next articleFeyenoord ontvangt Ajax in een lege Kuip
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments