Home Buitenland Zo verschillend zijn de coronaregels rond kerst in Europa

Zo verschillend zijn de coronaregels rond kerst in Europa

In Nederland gaan de scholen eerder dicht en is het advies om thuis met kerst niet meer dan vier gasten te ontvangen. Maar wat doen ze elders in Europa? In verschillende landen zijn ook al maatregelen aangekondigd.

België

Bij onze zuiderburen bijvoorbeeld gaan de basisscholen ook een week eerder dicht, vanaf 18 december. Maar verder is het lang niet zo streng als vorig jaar. Toen mochten Belgen maar één knuffelcontact ontvangen buiten het eigen huishouden, dit jaar is er geen beperking op het aantal bezoekers thuis. Ook restaurants blijven open, tot elf uur ‘s avonds. De enige beperking is dat je met maximaal zes personen aan een tafel mag.

Denemarken

Ook in Denemarken gaan de basisscholen eerder dicht – ze zijn zelfs al dicht, sinds afgelopen woensdag. En de regering heeft de mensen gevraagd geen kerstborrels te houden.

Verder vertrouwen de Denen op de bestaande maatregelen. Als één van de eerste landen gingen ze aan de coronapas en er wordt heel veel getest. Daardoor kan het virus goed worden gevolgd en kan worden ingegrepen waar het nodig is.

Lees ook

Testen, spreiden of gewoon toch met 20 man: zo vieren we dit jaar kerst

Duitsland

Per deelstaat zijn er verschillen, maar eigenlijk is in heel Duitsland 2G leidend. De huidige maatregelen gelden tot 19 december en worden misschien niet aangescherpt. Maar de nieuwe bondskanselier Scholz heeft gezegd een lockdown met kerst ook niet uit te sluiten.

Mensen die niet volledig zijn ingeënt of hersteld, moeten sowieso rekening houden met veel beperkingen. Ongevaccineerden mogen alleen met familie samenkomen of met maximaal twee anderen. Is iedereen gevaccineerd, dan mogen binnen maximaal 50 mensen samen zijn.

Reizen binnen Duitsland is mogelijk. Hotels en restaurants zijn in tegenstelling tot vorig jaar open – voor gevaccineerden dan. Soms geldt 2G-plus: dan wordt naast een vaccinatiebewijs ook nog een negatief testbewijs gevraagd.

Groot-Brittannië

In Engeland zijn net opnieuw weer maatregelen ingevoerd als de mondkapjesplicht en het houden van afstand. Maar de horeca blijft open en er zijn geen vaste beperkingen wat betreft het aantal mensen dat je mag ontvangen. Wel vraagt de regering burgers voorzichtig te zijn als het gaat om kwetsbare mensen en terughoudend te zijn met het aantal onbekenden dat je gaat zien. In Schotland wordt het advies gegeven met niet meer dan drie huishoudens samen te komen.

Lees ook

Britse omikronbesmettingen door het dak: 'De vraag is hoe ziek ze worden'

Portugal

In Portugal is begin deze maand al besloten  mondkapjes weer verplicht te stellen in winkels en horeca. De coronapas keert terug en in nachtclubs moeten ook gevaccineerden zich laten testen. Hetzelfde geldt voor iedereen die het land binnenkomt: je hebt een negatieve test nodig.

Maar Kerstmis is het belangrijkste feest van het jaar en daarom zijn er verder weinig beperkingen. Zo mogen Portugezen zoveel gasten ontvangen als ze willen. Maar om een enorme opleving van de pandemie te voorkomen, is er de eerste week van januari een soort preventieve lockdown. De horeca gaat dicht en mensen moeten thuis werken. Scholen gaan pas een week later open, de 10de. Dat moet ervoor zorgen dat mensen die tijdens de feestdagen besmet raken het virus niet verder kunnen verspreiden. Als het nodig is, wordt de lockdown verlengd.

Portugal hoopt hiermee het doemscenario van vorig jaar te voorkomen. Toen waren er met kerst helemaal geen maatregelen en dat leidde tot een ongekende besmettingsgolf en code zwart in de ziekenhuizen. 

Lees ook:

Vaccinatiekampioen Portugal scherpt coronaregels weer aan: 'Spelen op safe'

Kerstmis Coronamaatregelen Portugal Duitsland België Denemarken Groot-Brittannië

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments