Home Economie DNB verwacht lagere economische groei door nieuwe lockdown

DNB verwacht lagere economische groei door nieuwe lockdown

De nieuwe lockdown waar Nederland net in zit, zou de economische groei in Nederland volgend jaar flink kunnen afremmen. Oorspronkelijk verwachtte De Nederlandsche Bank (DNB) een groei van 3,6 procent; als de lockdown tot het einde van het eerste kwartaal duurt, keldert dat percentage naar 2,2.

De groei in 2023 komt in dat geval uit op 3,1 procent, verwacht de centrale bank van Nederland, in plaats van de 1,7 procent die nu met potlood geschreven staat. Een deel van de eerder voorzien groei van 2022 zou dan verschuiven naar een jaar later, denkt DNB. De huidige lockdown duurt in eerste instantie tot 14 januari. 

DNB, de centrale bank van Nederland, had net de prognoses voor 2022 en 2023 klaar, toen het regeerakkoord bekend werd gemaakt en daar bovenop kwam nog eens de recente lockdown. De verwachtingen voor de Nederlandse economie zijn dus met onzekerheid omgeven.

Lees ook:

Dit ga je in je portemonnee merken van kabinet-Rutte IV

Groei in 2022

In de originele prognose, dus voordat het regeerakkoord en de lockdown bekend werden, ging DNB uit van een flinke economische groei van 3,6 procent in 2022 en van 1,7 procent in 2023. Die zou komen bovenop een groei van 4,5 procent in 2021. Met die groei van 4,5 procent zou de krimp van 3,6 procent van vorig jaar, toen het coronavirus toesloeg, overigens weer volledig zijn gecompenseerd.

Mogelijk dat de huidige lockdown alsnog een snippertje van 0,1 procentpunt van de verwachte groei voor 2021 afhaalt, maar de grote onzekerheid geldt vooral voor volgend jaar en daarna.

Lees ook:

Coalitie smijt met miljarden: hoe gaan we die plannen betalen?

Wat als coronamaatregelen langer duren?

DNB heeft daarom twee alternatieve scenario’s uitgewerkt. In de ene zijn vanwege corona substantiële contactbeperkende maatregelen nodig die tot het eind van 2022 gehandhaafd blijven. Als dat inderdaad het geval zal zijn, dan zal de economie nog maar met 1,4 procent kunnen groeien, denkt DNB nu.

Wat als de inflatie hoog blijft?

Het tweede alternatieve scenario dat DNB heeft gemaakt, heeft betrekking op de inflatie. Deze is de laatste tijd flink opgelopen. DNB denkt dat de inflatie wat zal dalen, omdat het effect van de hogere energieprijzen minder wordt.

Maar als de grondstoffenprijzen langdurig hoog blijven, en de lonen daarom worden verhoogd, wat de inflatie weer verder stimuleert (een loonprijsspiraal in jargon), dan zal de inflatie verder kunnen oplopen tot circa 4 procent in 2022 en in 2023, aldus DNB. Dat is flink meer dan de 2,7 procent voor 2022 en de 3 procent voor 2023, waarvan DNB in het basisscenario vanuit gaat.

Lees ook:

Medewerkers verplicht naar kantoor: 'Elke week wel iemand besmet'

Dan ook minder groei

Die hogere inflatie zal ook de economische groei drukken, verwacht DNB: met gemiddeld 1 procentpunt. We zouden dan uitkomen op een groei van zo’n 2,6 procent in 2022 (in plaats van 3,6 procent) en van zo’n 0,7 procent in 2023 in plaats van 1,7 procent.

Om zo’n loonprijsspiraal te voorkomen is het ook goed dat de lonen niet automatisch overal meestijgen met de inflatie, maar alleen in sectoren waar dat kan, zegt DNB-directeur Olaf Sleijpen.

Lees ook:

ECB stopt met coronasteun: komt renteverhoging dichterbij?

Alleen maatwerksteun

Toch is DNB niet over alles somber. Zo is de economie steeds beter aangepast aan de coronapandemie, aldus Sleijpen.

Hij pleit er dan ook voor dat de steun voor bedrijven die worden geraakt door coronamaatregelen meer maatwerk worden, dus specifiek gericht op bedrijven die echt geen alternatieven hebben.

Lees ook:

Baas Ryanair wil 'idiote antivaxers' niet in vliegtuig

Met bezuinigingen of hogere lasten

En als coronasteun voor bepaalde sectoren een meer structureel karakter krijgen, dan zou het goed zijn om die steun een vast onderdeel van de overheidsbegroting te maken, aldus Sleijpen. Voor die extra uitgaven zou er dan elders op de begroting moeten worden bezuinigd, of zouden de lasten voor burgers en bedrijven moeten worden verhoogd, in plaats van dat het overheidstekort verder oploopt, zegt hij.

Het is goed als de overheidsschuld niet hoger stijgt dan 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp), die de eurolanden met elkaar hebben afgesproken, aldus Sleijpen.

De nieuwe coalitie rekent met een overheidstekort van 58,4 procent in 2022, dat stijgt tot 60,4 procent in 2025.

Cadeautje voor je brein: zo beweeg je je uit de coronadip

Previous articleInstagram gestart met gepersonaliseerde nieuwsfeed in Nederland
Next articleLuchtvaartbranche VS vreest vertragingen door nieuwe 5G-netwerken
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments