Home Tech Luchtvaartbranche VS vreest vertragingen door nieuwe 5G-netwerken

Luchtvaartbranche VS vreest vertragingen door nieuwe 5G-netwerken

De Amerikaanse luchtvaartbranche waarschuwt voor wijdverbreide vluchtvertragingen die bij sneeuwstormen en slecht zicht kunnen optreden zodra het nieuwe 5G-netwerk begin januari in de VS wordt uitgerold.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen beweren dat de nieuwe draadloze signalen de apparatuur in vliegtuigen en helikopters die de hoogte van de toestellen volgen, dreigen te verstoren. Dit zou landingen bij slecht zicht onmogelijk maken en een stroom van vertragingen, omleidingen en annuleringen kunnen veroorzaken.

Brancheorganisatie Airlines for America vreest dat de problemen rond 5G zullen leiden tot een kostenpost van 2,1 miljard dollar aan vluchtverstoringen. “Als je ons zou vragen wat onze grootste zorg op korte termijn is, is het de inzet van 5G”, verklaarde Gary Kelly, topman van Southwest Airlines, vorige week.

De 5G-signalen werken in golflengtes die in de buurt liggen van die van radarhoogtemeters, die de hoogte van vliegtuigen bepalen door radiogolven van de grond te laten weerkaatsen. De luchtvaartindustrie stelt dat tests aantonen dat 5G de hoogtemeters kan verstoren. Airlines for America verwacht dat de ingebruikname van 5G-diensten in het slechtste scenario maar liefst 350.000 vluchten per jaar zou kunnen verstoren.

Lees ook

Sneller 5G uitgesteld: frequentie bezet door satellieten

Telecomsector: angst onterecht

De telecombedrijven, die in totaal minstens 81 miljard dollar hebben betaald voor de frequentierechten van het 5G-netwerk, betwisten die uitkomst en stellen dat de 5G-signalen voldoende zijn gescheiden van de frequenties die door hoogtemeters worden gebruikt en op veilige niveaus zullen werken.

“De angstzaaierij van de luchtvaartindustrie is gebaseerd op volledig in diskrediet gebrachte informatie en opzettelijke verdraaiingen van de feiten”, zei Nick Ludlum, senior vicepresident van brancheorganisatie CTIA, waarvan telecomaanbieders AT&T en Verizon lid zijn. 5G werkt volgens Ludlum veilig en zonder schadelijke interferentie te veroorzaken voor luchtvaartactiviteiten in bijna veertig landen over de hele wereld. “Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen vliegen dagelijks in en uit deze landen.”

Elders andere frequenties voor 5G

Het bureau van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten FAA en luchtvaartgroepen beweren dat andere landen juist het soort bescherming hebben opgelegd die zij ook willen, of dat de frequenties die in die landen worden gebruikt verder verwijderd zijn van de frequenties die zijn toegewezen aan vliegtuigapparatuur.

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video’s

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

ANP / Bright

Luchtvaart 5G Telecommunicatie Verenigde Staten

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments