Home Economie Nieuwe eigenaar voor Bijenkorf, moederbedrijf overgenomen

Nieuwe eigenaar voor Bijenkorf, moederbedrijf overgenomen

Het Britse moederbedrijf van warenhuisketen de Bijenkorf krijgt nieuwe eigenaren. Selfridges Group wordt overgenomen door het Thaise winkelconglomeraat Central Group en het Oostenrijkse vastgoedconcern Signa. Het gaat om een miljardendeal.

De bedrijven zelf willen niets zeggen over de overnamesom, maar volgens de BBC leggen de nieuwe eigenaren 4 miljard pond (4,7 miljard euro) neer. De geruchten over de verkoop van de Selfridges Group gingen al langer rond. De Group is nu nog in handen van de Canadese familie Weston. 

Na de overname krijgen zowel de Oostenrijkers als de Thai 50 procent van de aandelen in handen. 

De Bijenkorf heeft zeven filialen in Amstelveen, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Maastricht, Rotterdam en Utrecht. Dat waren er meer, maar die winkels zijn gesloten. Ook gooide de Bijenkorf de strategie al om. Zo werd in 2016 afscheid genomen van het populaire koopjesfestijn ‘Dolle Dwaze Dagen’. 

Lees ook:

'Bijenkorf staat te koop, winkelketen wordt geveild'

Investeringen

In een persbericht stelt The Central Group dat door de overname ‘een van ‘s werelds toonaangevende omni-channel luxe warenhuisgroepen ontstaat’ en dat ze ‘aanzienlijke investeringen in alle winkels van de Selfridges Group in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Ierland wil doen’. 

Door de coronacrisis heeft de Nederlandse warenhuisketen het moeilijk. Klanten blijven weg en tijdens de lockdown moesten de deuren dicht blijven. In december werd al bekend dat Selfridges, indien nodig, 44 miljoen extra wilde lenen om de Bijenkorf te steunen.

“De pro-forma jaaromzet van de gecombineerde warenhuisportefeuille bedroeg in 2019 5 miljard euro en zal naar verwachting groeien tot meer dan 7 miljard euro in 2024”, aldus The Central Group.

Miljardairsfamilie

De Brits-Canadese miljardairsfamilie Weston kocht het Londense retail-icoon Selfridges in 2003 voor 598 miljoen pond, en bracht het onder in een concern waar ook luxe warenhuizen in Ierland en Canada onder vallen. In 2011 voegden de Westons daar ook de Bijenkorf aan toe.

In april overleed de patriarch van de familie, Galen Weston, op 80-jarige leeftijd. Alannah Weston, voorzitter van Selfridges Group, zegt:  “De overname van Selfridges Group door Central en Signa is het bewijs van de succesvolle visie van mijn vader voor een iconische groep van prachtige warenhuizen.”

Bij de Bijenkorf kon niet direct iemand reageren.

RTL Z

Bijenkorf Selfridges Overname Groot-Brittannië Thailand Oostenrijk

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments