Home Tech Nieuwe ruimtetelescoop waarschijnlijk langer bruikbaar dan verwacht

Nieuwe ruimtetelescoop waarschijnlijk langer bruikbaar dan verwacht

De lancering van de James Webb-ruimtetelescoop is zo voorspoedig verlopen dat de telescoop waarschijnlijk veel langer mee zal gaan dan verwacht.

Bij de lancering afgelopen zaterdag werd de beoogde baan om de aarde met zoveel precisie gehaald dat ‘Webb’ veel minder brandstof verbruikte dan NASA had beraamd, schrijft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vandaag. “Het observatorium heeft genoeg brandstof om veel langer dan tien jaar lang wetenschap te kunnen bedrijven in de ruimte.” 

NASA hoopte minimaal vijf jaar lang gebruik van de ruimtetelescoop te maken, die de beroemde Hubble-telescoop moet opvolgen. Het is wel mogelijk dat de levensduur van Webb later wordt bekort door andere factoren. 

Lancering

Lift off: ruimtetelescoop James Webb is onderweg naar zijn plek, 1,5 miljoen kilometer verderop

Kleine manoeuvres

Een ruimtevaartuig als de Webb moet regelmatig kleine manoeuvres uitvoeren, bijvoorbeeld om in een goede baan om de aarde te blijven. Hoe meer brandstof er overblijft na de lancering, hoe langer Webb dit soort correcties kan blijven uitvoeren.

Zowel de lancering als de eerste correctiemanoeuvre die de Webb kort daarop maakte, verliepen boven verwachting goed. Daardoor kon de telescoop ook eerder dan verwacht zijn zonnecellen ontvouwen.

De Webb-telescoop is nu op weg naar zijn uiteindelijke bestemming, een proces dat ongeveer een maand zou duren. Van de zomer worden de eerste beelden verwacht. De Hubble is inmiddels dertig jaar oud. Naar verwachting zal de voorganger van Webb in de komende tien jaar uit zijn baan raken en verbranden in de dampkring. 

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video’s

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Previous articleOlympisch kampioen Nuis krijgt op OKT laatste kans op 1500 meter
Next articleTurkije gaat in ziekenhuizen prikken met vaccin van eigen bodem
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments