Home Economie Thuiswerken vergt ruimte en dus is de mini-opslag in opmars

Thuiswerken vergt ruimte en dus is de mini-opslag in opmars

Door de coronapandemie zijn we steeds meer thuis gaan werken. Geregeld moet de rommelzolder of extra slaapkamer dan wijken voor een thuiswerkplek. De spullen die daar staan, gaan steeds vaker naar een gehuurde opslag.

Grote namen als Shurgard en Boxx duiken steeds vaker op, langs de snelweg en op industrieterreinen. Maar ook kleinere ondernemers zien de trend en beginnen bijvoorbeeld een mini-opslag in leegstaande garageboxen.

Steeds meer bedrijven voor opslag

De afgelopen jaren is het aantal bedrijven voor mini-opslag behoorlijk gegroeid, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. In 2013 waren er 180 bedrijven met samen nog geen 400 vestigingen die opbergruimte tegen betaling aanboden. 

Dit jaar is dat aantal bedrijven gegroeid naar 385. Deze opslagverhuurders hebben samen inmiddels meer dan 600 vestigingen door het hele land.

“Tijdens corona is de vraag naar opslagruimte toegenomen”, zegt Eric Stubbé, directeur van opslagverhuurder Allsafe, tegen RTL Z. “En de onderliggende vraag was al goed. Meer mensen trekken naar de stad, de ruimte wordt herverdeeld en meer mensen plaatsen hun spullen buitenshuis.”

Meer vraag naar ruimte

Opslagruimte huren wordt steeds meer een ‘way of life’, zegt hij. “Het thuiswerken heeft dat versneld, maar er speelt meer. Ouderen gaan in de stad wonen omdat de zorg daar beter is, jongeren omdat er meer dynamiek is. Dat betekent meer vraag in de stedelijke omgeving naar ruimte.” 

Lees ook:

Politie vindt opslagbox vol illegaal vuurwerk: 30.000 cobra's

Die ruimte vinden mensen onder andere bij Allsafe. De keten van Stubbé heeft inmiddels 38 vestigingen, met nog eens 14 in ontwikkeling. Daarin bieden ze opslagboxen aan van één kuub (‘daarin past de inhoud van 20 verhuisdozen’) tot 120 kuub. 

“Gemiddeld zitten mensen rond de 15 kuub”, aldus Stubbé. “Vaak beginnen ze wat kleiner en groeien door naar grotere units.” Bang dat de vraag wegvalt als thuiswerken – ooit – weer passé is, is hij niet. “Doordat mensen naar de steden blijven trekken, zien wij ook op langere termijn vraag.” 

Lees ook:

Criminelen in je garagebox: 'Gevolgen voor verhuurder dramatisch'

Ook in de Verenigde Staten zijn opslagbedrijven booming business. “Best een aantal van die bedrijven zijn beursgenoteerd”, zegt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker. “En dat zijn gelijk ook grote jongens. De grootste, Public Storage, heeft een beurswaarde van 60 miljard dollar.” 

Goeie handel

De nummers twee en drie, Cubesmart en Extra Space Storage, doen eveneens goede zaken (zie onderstaande grafiek). “Het zijn lucratieve bedrijven om in te beleggen, gezien het rendement sinds 2010”, zegt Schoenmaker. 

Daarnaast lijkt het erop dat de opslagsector zich niet veel aantrekt van de conjunctuur en dat maakt zulke bedrijven extra aantrekkelijk. Schoenmaker: “Een op de tien Amerikanen huurt inmiddels zo’n ding, voor gemiddeld 150 dollar per maand.” Goeie handel dus.

RTL Z

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments