Home Buitenland Brussel wil groen label voor gas en kernenergie, EU-landen nog verdeeld

Brussel wil groen label voor gas en kernenergie, EU-landen nog verdeeld

Als het aan Brussel ligt krijgen investeringen in gas en kernenergie een groen label. Beleggers kunnen dan met een goed gevoel geld steken in deze projecten. Milieuclubs zijn kritisch, omdat gas en kernenergie niet echt duurzaam zijn, zoals zon en wind.

Kerncentrales worden tot op heden om meerdere redenen als niet-duurzaam gezien. Om een kerncentrale te laten draaien is uranium nodig. Dit is een zogenoemde niet-hernieuwbare hulpbron. Bij de winning en bij het vervoer wordt CO2 uitgestoten. Een kerncentrale zelf stoot geen CO2 uit, wel zit je met radioactief kernafval.

Gascentrales stoten CO2 uit, al is het flink minder dan kolen. Toch krijgen bepaalde investeringen in gas en kernenergie een groene stempel als de nieuwe plannen doorgaan.

Groenwassen

Er zitten wel voorwaarden aan het voorstel van de Europese Commissie. Zo mogen gascentrales niet veel uitstoten. Er zal met moderne technieken uitstoot moeten worden afgevangen. Bij kerncentrales moeten er goede plannen liggen om het kernafval veilig op te bergen.

Milieuorganisaties, zoals Milieudefensie, Greenpeace en Natuur & Milieu reageren al langer kritisch. Zij zijn bang dat de nieuwe regels juist een manier wordt om investeringen ‘groen te wassen’. Oftewel dat beleggers zo vooral hun duurzaamheidsimago kunnen oppoetsen.

Lees ook:

Laatste dag voor drie Duitse kerncentrales, Nederland wil ze juist bouwen

In een brief aan de Nederlandse regering van eind vorig jaar roepen ze het kabinet op de plannen niet te steunen. “We doen een beroep op u om [..] ervoor te zorgen dat aardgas niet als duurzaam wordt gelabeld.”

‘Slecht begin van het jaar’

Om de netto-uitstoot van CO2 in 2050 op nul te krijgen, zoals de EU-landen willen, zijn miljarden euro’s aan investeringen nodig. Maar de milieuclubs vrezen dat we zo ‘nog decennia met fossiele infrastructuur opgescheept zitten’.

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) las de plannen op 1 januari van het nieuwe jaar. “Wat een slecht begin,” schrijft hij op Twitter.

De Europese Commissie ziet dat anders. Om uiteindelijk klimaatneutraal te worden, kan je de komende jaren niet om gas en kernenergie heen. Het label groen is dan ook tijdelijk. Voor gas tot 2030 en voor kernenergie tot 2045.

Landen zijn verdeeld

Al lange tijd wordt er over de plannen gesproken, maar nog altijd zijn landen het niet eens met elkaar. Frankrijk heeft veel kerncentrales en is voor. Polen ziet wel wat in gas, omdat het nu vooral op kolen stookt. Duitsland is fel tegen kernenergie. Ook Ierland, Luxemburg, Denemarken en Spanje zijn tegen de plannen.

De verschillende EU-landen mogen nog reageren op de plannen van de Europese Commissie, voordat er over het definitieve voorstel wordt gestemd. Gaan de plannen door, dan gaan ze in 2023 in.

Lees meer:

Milieuvervuilers wees gewaarschuwd, daar komen de methaanjagers

RTL Nieuws

Europese Commissie Greenpeace Milieudefensie Kernenergie Klimaat Energietransitie Nederland

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments