Home Tech 5G-uitrol in buurt van Amerikaanse vliegvelden uitgesteld

5G-uitrol in buurt van Amerikaanse vliegvelden uitgesteld

Telecomproviders Verizon en AT&T gaan akkoord met het verzoek om de uitrol van nieuwe 5G-netwerken in de buurt van Amerikaanse vliegvelden met twee weken uit te stellen.

De brancheorganisatie van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen had hiervoor een noodverzoek ingediend bij de Federal Communications Commission (FCC). Volgens de luchtvaartmaatschappijen kan 5G vluchten verstoren. Ook het Witte Huis drong aan op uitstel.

“Wij hebben ingestemd met uitstel van twee weken waarbij we met zekerheid beloven dat we dit land in januari nog ons baanbrekende 5G-netwerk kunnen brengen”, verklaarde Verizon na afloop van urenlang overleg met onder andere de FCC. AT&T liet weten in te stemmen op verzoek van de Amerikaanse minister van Transport, Pete Buttigieg.

Hoogtemeters mogelijk verstoord

De FCC had de telecomaanbieders toestemming gegeven om vanaf woensdag te beginnen met het aanbieden van 5G-diensten in de VS. De nieuwe draadloze signalen dreigen volgens Airlines for America, die de tien grote Amerikaanse luchtmaatschappijen vertegenwoordigt, echter de apparatuur in vliegtuigen en helikopters die de hoogte van toestellen volgen, te verstoren. Dit zou landingen bij slecht zicht onmogelijk maken en vertragingen, omleidingen en annuleringen kunnen veroorzaken.

Lees ook

Luchtvaartsector VS doet noodverzoek voor uitstel 5G-uitrol

Frequenties

Airlines for America vreest dat de problemen rond 5G zullen leiden tot een kostenpost van 2,1 miljard dollar aan vluchtverstoringen.

Verizon en AT&T beweren dat de 5G-signalen voldoende zijn gescheiden van de frequenties die door hoogtemeters worden gebruikt. Brancheorganisatie CTIA  stelt dat 5G in bijna veertig landen veilig werkt en geen schadelijke storingen veroorzaakt voor de luchtvaartactiviteiten in deze landen. 

Door gegevens uit te wisselen willen vliegmaatschappijen en providers meer zicht krijgen op de eventuele risico’s voor de luchtvaartindustrie. Ze zeiden onlangs te werken aan een datagestuurde oplossing om enerzijds 5G uit te kunnen rollen zonder dat daarbij de veiligheid van de luchtvaart in het geding komt.

In de VS worden voor nieuwe 5G-netwerken andere frequenties gebruikt dan bijvoorbeeld in ons land. Hier zijn de frequenties verder verwijderd van die zijn toegewezen aan vliegtuigapparatuur.

Lees ook

Experts moeten gevaren 5G voor luchtvaart in de VS oplossen

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video’s

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Bright

5G Telecommunicatie Verenigde Staten

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments