Home Lifestyle De opvoedkwestie: 'Ik zie op tegen werken na mijn zwangerschapsverlof'

De opvoedkwestie: ‘Ik zie op tegen werken na mijn zwangerschapsverlof’

Lisanne is drie maanden geleden bevallen van een dochtertje en gaat weer bijna aan het werk, waar ze ineens behoorlijk tegenop ziet. Hoe laat ze haar rotgevoel hierover los?

Drie maanden lang zat Lisanne in haar roze babybubbel en draaide alles om luiers, slaapjes en knuffelen. “Maar nu zit mijn verlof er bijna op en ik merk dat ik er enorm tegenop zie om weer aan het werk te gaan. Dat heb ik echt onderschat. Ik ben bang dit ik mijn dochter erg ga missen en ik vind het moeilijk om haar uit handen te geven aan het dagverblijf. Hoe word ik hier wat relaxter in?”

Vorige week:

De opvoedkwestie: 'Mijn dochtertje eet heel langzaam'

Veel ouders moeten na drie maanden grotendeels thuis te hebben gezeten met hun baby een drempel over als ze weer aan de slag gaan, zegt orthopedagoog Loes Waanders: “Baby’s zijn nog erg afhankelijk van hun verzorgers en als ouder kun je mede hierdoor een interne strijd ervaren. Het liefst zou je bij jouw kind willen zijn, maar het werk wacht ook weer op je.

Jonge ouders die ik in mijn werk spreek, geven aan dat het als een egoïstische keuze voelt om weer te gaan werken en dat ze daardoor twijfels ervaren om weer te beginnen. Maar dat je gedachten en gevoelens hebt die je daarvoor nooit hebt gehad, is heel normaal. Geef deze erkenning ook naar jezelf. Benoem dat je het moeilijk mag vinden om je baby uit handen te geven.”

'Erken dat jouw behoefte nu met een baby anders is en ga in gesprek met je werkgever over de opties.'

Om de overgang wat soepeler te laten verlopen kun je kijken of je al wat proefmomenten kunt inbouwen, tipt Waanders. “Bijvoorbeeld door een of twee weken voordat je gaat werken al op de opvang te beginnen. Zo kun je beginnen met een paar uurtjes in plaats van gelijk een hele dag. Lukt dat niet op de opvang, dan kun je dit ook doen bij opa en oma. Zo kun je wennen aan dat iemand anders de zorg op zich neemt, maar ook hoe het is om even zonder je baby te zijn. En praat over je gevoelens met vriendinnen die ook jonge kinderen hebben, dit kan zorgen voor wat herkenning. Gedeelde smart is halve smart en hierdoor blijf je er niet alleen mee malen.”

Minder reistijd, meer quality time

Merk je dat je er tegenop blijft zien  – ook als je weer aan het werk bent – probeer dan helder te krijgen waar precies de schoen wringt en of er iets is wat hierbij kan helpen, zegt de orthopedagoog. “Ik zie regelmatig dat wanneer ouders weer aan het werk zijn, ze erachter komen dat ze toch liever minder werken of juist hun werk erg missen. Beide is helemaal oké: erken dat jouw behoefte nu met een baby anders is en ga in gesprek met je werkgever over de opties. Denk aan een extra dag thuiswerken zodat je minder reistijd en meer quality time hebt met haar of ouderschapsverof inzetten zodat je minder kunt gaan werken.”

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op ‘Volgen’. 

Anne Broekman

De opvoedkwestie Gezin

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments