Home Buitenland Rellen in Kazachstan door verdubbeling gasprijs: 'Halve veldslag'

Rellen in Kazachstan door verdubbeling gasprijs: ‘Halve veldslag’

In grote delen van Kazachstan zijn gisteren protesten uitgebroken vanwege een verdubbeling van de gasprijs. Al gauw veranderde het in een politiek protest en werden grote aantallen betogers opgepakt. “In Alma-Ata, de grootste stad van het land, is inmiddels een halve veldslag gaande”, legt correspondent Olaf Koens uit.

Op de eerste dag van het jaar verdubbelden de gasprijzen in de voormalige Sovjetrepubliek. Volgens correspondent Olaf Koens zorgde dat voor woedende inwoners, omdat veel auto’s op LPG rijden. De prijs veranderde van het een op andere moment van zo’n 60 Kazachse tenge (12 eurocent) naar 120 tenge (24 eurocent) per liter.

Overal in Kazachstan

Buitenlandse media melden dat de protesten begonnen in het stadje Zhanaozen, maar dat er inmiddels overal in Kazachstan geprotesteerd wordt.

Lees ook:

Vel over been na 15 jaar Kazachse cel: 'Moeten vader met een lepeltje eten geven'

Koens spreekt van een ‘giftige cocktail’ in het land met zo’n 18 miljoen inwoners. “Reken maar dat men hier in Ankara en Moskou met argusogen naar kijkt, een soort nachtmerriescenario”, zegt hij. Op beelden is te zien hoe de politie met scherp op demonstranten schiet, meldt Koens op Twitter:

De situatie liep in de loop van de avond zo ver uit de hand, dat president Kassym-Jomart Tokajev de noodtoestand uitriep. Ook beloofde hij de verhoging van de gasprijs terug te draaien, maar dat zorgde nog niet voor rust onder de demonstranten.

Leger ingezet

In Alma-Ata is een avondklok ingevoerd en is het openbaar vervoer stilgelegd. Op beelden is te zien dat het leger is ingezet, maar de betogers met te veel zijn. De militairen moesten zich daarom weer terugtrekken:

‘Oude man, eruit’

De demonstranten riepen leuzen als ‘regering, treed af!’ en ‘oude man eruit’, een verwijzing naar Tokajevs nog steeds machtige voorganger Noersoeltan Nazarbajev.

Nazarbajev is een bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin en regeerde Kazachstan van 1989 tot 2019, hij heeft nog altijd veel controle over het land.

Lees ook:

Komt er een Russische aanval? 'Oekraïne binnenvallen is niet het doel, maar kán wel'

RTL Nieuws

Olaf Koens Mensenrechten Kazachstan

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments