Home Sport Australische minister: 'Djokovic is vrij om het land te verlaten'

Australische minister: ‘Djokovic is vrij om het land te verlaten’

Novak Djokovic wordt niet gevangen gehouden in Australië, hij is vrij om het land te verlaten. “Onze douane zal dat dan faciliteren”, zegt de Australische minister van Binnenlandse Zaken Karen Andrews. De Servische tennisser zit in quarantaine in een hotel in Melbourne.

Daar wacht hij de rechtszaak af die hij heeft aangespannen tegen het besluit van de autoriteiten om hem niet toe te laten tot het land. Volgens zijn familie wordt hij ‘gevangen gehouden’ in een quarantainehotel.

De zaak dient maandag. Als de 20-voudig grandslamwinnaar er niet in slaagt de rechter te overtuigen, kan hij nog dezelfde dag op een vliegtuig worden gezet.

Medische vrijstelling

Djokovic kwam woensdag in Melbourne aan, waar hij wil meedoen aan het Australian Open. De nummer 1 van de wereld werd op het vliegveld tegengehouden, omdat zijn visumpapieren niet in orde zouden zijn.

Djokovic kon volgens de autoriteiten niet bewijzen waarom hij een medische vrijstelling heeft gekregen om zonder vaccinaties tegen het coronavirus het land in te mogen.

Lees meer

Djokovic staat maandag voor Australische rechter om uitzetting te voorkomen

Aan eisen voldoen

“We behandelen Djokovic net als ieder ander in deze situatie. Iedereen die ons land binnenkomt, moet zorgen dat hij aan de eisen voldoet. Dat betekent dat je een bewijs moet laten zien dat je gevaccineerd bent tegen het coronavirus. En als je dat niet kan laten zien, moet je aantonen dat je vanwege medische redenen niet gevaccineerd kan worden. Die informatie kon Djokovic niet tonen”, aldus de minister. “Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om dit te regelen.”

Volgens Andrews zijn naast Djokovic nog twee tennissers met een medische vrijstelling aangekomen in Melbourne. Ze laat uitzoeken of zij wel over de benodigde bewijzen beschikken.

Lees meer

Krajicek denkt aan misverstand Djokovic, organisatie en overheid

Woede in Servië

In Servië is woedend gereageerd op het besluit van Australië om Djokovic het land niet in te laten. In hoofdstad Belgrado gingen supporters van de tennisser de straat op. Veel supporters gaven gehoor aan de oproep van Srdjan Djokovic, de vader van de tennisser, om het voor zijn zoon op te nemen. Ook bij de Servische ambassade in Australië kwamen mensen samen die het niet eens zijn met de beslissing van het land. 

Vader Srdjan gaf gisteren een persconferentie waarin hij zijn gal spuwde over de gang van zaken. “Novak is Servië en Servië is Novak”, sprak hij. “Ze lopen over Novak heen. En daarmee lopen ze over het Servische volk heen.” Ook vergeleek hij de behandeling van zijn zoon in Australië met het lot van Jezus Christus. “Jezus werd gekruisigd, er werd hem van alles aangedaan. Hij heeft het doorstaan en leeft nog steeds onder ons.”

Eerder had ook de president van Servië al verklaard dat het hele land achter de tennisser staat. Hij noemt de manier waarop de Australische autoriteiten omgaan met zijn landgenoot een ‘politieke heksenjacht’.

Lees meer

Djokovic krijgt medische vrijstelling voor Australian Open: 'Wat een schande'

RTL Nieuws / ANP

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments