Home Buitenland Voorzitter Europees Parlement op 65-jarige leeftijd overleden

Voorzitter Europees Parlement op 65-jarige leeftijd overleden

De Italiaan David Sassoli is vanochtend vroeg op 65-jarige leeftijd overleden. Hij was sinds 2019 de voorzitter van het Europees Parlement.

Zijn woordvoerder meldt zijn overlijden op Twitter. De voorzitter van het Europees Parlement lag al sinds eind december in het ziekenhuis. Gisteren werd duidelijk dat er ernstige complicaties waren opgetreden. Waar hij precies aan leed is niet duidelijk, alleen dat het ging om het ‘disfunctioneren van het immuunsysteem’.

Opvolger niet bekend

De datum en plaats van zijn begrafenis zullen in de komende uren bekendgemaakt worden, meldt de woordvoerder. Zijn termijn als voorzitter zou deze maand ten einde komen. Wie hem opvolgt als voorzitter van het Europees Parlement is onduidelijk, volgende week zou daarover gestemd worden. 

De sociaaldemocraat Sassoli was sinds 2009 een van de 751 Europarlementariërs. Hij werd in 2019 benoemd als voorzitter voor een periode van 2,5 jaar, terwijl het parlement voor 5 jaar is gekozen.

Dat hij daarvan maar de helft voorzitter zou zijn, is het gevolg van een deal die de Europese leiders en grote politieke groepen hebben gesloten over de verdeling van de Europese topfuncties. Daarin is ook afgesproken dat de voorzittersfunctie na 2,5 jaar naar de christendemocratische EVP gaat.

Eerder opgenomen

In september lag Sassoli ook al in het ziekenhuis opgenomen vanwege een longontsteking. Hij was daarna gedurende enige tijd afwezig, maar keerde in november terug als voorzitter. 

Lees ook:

Pikant Pools bezoek aan Europarlement: 'Nederland wil Polen straffen'

RTL Nieuws

Europees parlement

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments