Home Lifestyle De opvoedkwestie: 'Geniet ik wel genoeg van mijn kinderen?'

De opvoedkwestie: ‘Geniet ik wel genoeg van mijn kinderen?’

Als meisje wist Roxanne al dat ze later graag moeder wilde worden. Nu heeft ze twee zoons van 6 en 4, en neemt ze het zichzelf kwalijk dat ze voor haar gevoel te weinig van hen geniet.

Het schuldgevoel is het ergste, zo legt Roxanne uit: “Ik baal dat ik voor mijn gevoel niet de moeder ben die ik graag wil zijn. Mijn jongens zijn ontzettend gewenst, maar ik ben vaak moe of gestrest. En daardoor heb ik soms weinig geduld met ze en ben ik blij als ze ’s avonds op bed liggen. Om me daarna meteen weer schuldig te voelen. Ze worden al zo snel groot, waarom lukt het me niet om meer van ze te genieten?”

Vorige week:

De opvoedkwestie: 'Ik wilde liever een dochter dan nóg een zoontje'

Elke ouder heeft vrijwel dagelijks een moment waarop hij of zij het zwaar heeft, maar een uitgeblust hoofd zie je nou eenmaal niet op Instagram, relativeert postpartumspecialist Tilda Timmers van Frou Frou Begeleiding. “Daardoor lijkt het alsof het ouderschap anderen moeiteloos afgaat, en dat versterkt het schuldgevoel nog meer. Dus mijn eerste tip luidt: stop ermee om jezelf met anderen te vergelijken, want die struggelen ook.”

Timmers ziet in haar praktijk veel moeders die moeilijk van hun kroost kunnen genieten omdat zij zich overweldigd voelen door het ouderschap en weinig tijd voor zichzelf vrijmaken. “Dan gaat de batterij vanzelf van groen naar oranje of zelfs rood. En dan schiet genieten er bij in. Het gaat hierbij dus vooral om grenzen stellen.”

'Het krijgen van kinderen is niet alleen maar leuk, maar soms ook zwaar.'

Veel ouders gaan tot het gaatje bij hun kinderen en vergeten daarbij zichzelf, stelt Timmers. “Voor sommige ouders is het krijgen van kinderen niet alleen leuk, maar soms ook zwaar. Als je niet oplet, pakken kinderen al je tijd en energie. En tuurlijk is dat logisch, maar vergeet ook jezelf niet. Maak de balans op: wat kost jou energie en wat geeft juist energie? Gaat er bijvoorbeeld ook veel energie naar je sociale leven – je móet van jezelf naar iedere verjaardag – terwijl jij liever op de bank een Disney-film kijkt, dan gaat er iets mis. Dan sta je qua energie al in de min en kun je ook moeilijker genieten.”

“Geef jezelf de ruimte om soms even te balen, zo haal je de negatieve lading en schuldgevoelens weg. En maak tijd voor dingen waar je blij van wordt. Als jouw energielevel weer op peil is, komt er ook meer ruimte om te genieten.”

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op ‘Volgen’. 

Anne Broekman

De opvoedkwestie Gezin Opvoeding

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments