Home Nett binnen D66 en CDA: ook soepelere examenregels voortgezet speciaal onderwijs

D66 en CDA: ook soepelere examenregels voortgezet speciaal onderwijs

Ook de duizenden eindexamenkandidaten in het voortgezet speciaal onderwijs moeten – net als de leerlingen in het reguliere voortgezet onderwijs – recht krijgen op versoepelingen bij hun eindexamens. Dat vinden regeringspartijen D66 en CDA.

Minister Wiersma (Onderwijs) wil leerlingen in het voortgezet onderwijs die dit jaar examen doen, recht geven op het schrappen van een extra vak, de zogenoemde duimregeling. Ook krijgen eindexamenleerlingen een extra herkansing en de mogelijkheid hun examens te spreiden over twee tijdvakken.

Lees ook:

Examenleerlingen mogen ook dit jaar extra vak schrappen

Verkeerde keelgat

De leerlingen hebben dat nodig omdat ze ook het afgelopen jaar en in het voor examenjaar veel thuisonderwijs hebben gekregen. Opvallend is dat deze regeling nog niet geldt voor leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (VSO). Dat schiet de Tweede Kamerleden Van Meenen (D66) en Peters (CDA) in het verkeerde keelgat.

Van Meenen: “Ik wil dat ook de leerlingen in het VSO van versoepelingen moeten kunnen profiteren. De minister zegt daar niks over dus zal ik hem er aan herinneren.”

Ook Peters vindt dat wat geldt voor leerlingen in het ‘gewone’ voortgezet onderwijs ook moet gelden voor hun lotgenoten in het VSO. “Gelijke monniken, gelijke kappen. De minister zegt dat het voor het VSO niet kan, maar ik denk ‘kan niet’ ligt op het kerkhof en ‘wil niet’ ligt ernaast.”

Schrappen extra vak

Van Meenen wil dat ook de VSO-leerlingen een extra vak moeten mogen schrappen. Peters is daar kritischer over. “Want dan doen kinderen niks meer voor zo’n vak en beginnen ze met een achterstand aan het vervolg onderwijs.” Van Meenen begrijpt dat risico, maar wil toch dat ook leerlingen in VSO van de duimregeling gebruik moeten mogen maken.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer met minister Wiersma.

Bij de examens vorig jaar hadden veel leerlingen twijfels over hun kennis:

Previous articleKPN maakt Formule 1 kijken gratis voor nieuwe klanten
Next articleGroot-Brittannië laat morgen vrijwel alle coronamaatregelen vallen
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments