Home Buitenland Groot-Brittannië laat morgen vrijwel alle coronamaatregelen vallen

Groot-Brittannië laat morgen vrijwel alle coronamaatregelen vallen

Nederland versoepelt, maar Groot-Brittannië en Denemarken laten de coronamaatregelen zelfs al helemaal los. “We moeten leren leven met Covid, want het gaat nooit meer weg.”

Geen mondkapje meer in het openbaar vervoer, niet meer verplicht thuiswerken en geen coronatoegangsbewijs om een concert binnen te komen: Groot-Brittannië laat vanaf morgen vrijwel alle coronamaatregelen los. Alleen de verplichte quarantaine als je besmet bent blijft overeind tot 24 maart, maar mogelijk stopt het land zelfs daarmee.

Geen beperkingen meer

Ook Denemarken, dat qua bevolkingsopbouw veel lijkt op Nederland, kondigt volgens Deense media vandaag aan dat het ‘nog deze maand’ gaat stoppen met alle coronabeperkingen. Ondanks het stijgende aantal besmettingen versoepelden de Denen twee weken geleden al. Zo gingen bioscopen en musea toen weer open.

De Deense horeca heeft op dit moment nog wel te maken met aangepaste openingstijden. Maar ook daar zou de Deense premier Mette Frederiksen nu vanaf willen. Dat wordt naar verwachting vanavond bekendgemaakt op een persconferentie.

Lees ook:

Weg zijn alle maatregelen: dit deden de Denen zo goed

Nu de omikronvariant minder ziekmakend blijkt en veel mensen zijn gevaccineerd en bovendien geboosterd durven Groot-Brittannië en Denemarken het dus aan om de teugels los te laten. Maar dat wil niet zeggen dat deze landen geen last meer hebben van het virus.

In Groot-Brittannië is er nog altijd een hoge druk op de ziekenhuizen. Zo lagen daar eind vorige week per 100.000 inwoners gemiddeld 25,7 mensen op de verpleegafdelingen in de ziekenhuizen. Ter vergelijking: in Nederland zijn dat er nu slechts 4,8.

Piek voorbij

Maar de Britten hebben de piek al achter de rug: het aantal besmettingen in Groot-Brittannië daalt al weken. En dus stelde de Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid afgelopen week: “Nu omikron op z’n retour is, moeten we leren leven met Covid, want het gaat nooit meer weg.”

In Denemarken stijgt het aantal besmettingen juist nog flink. Zijn er in Nederland nu gemiddeld per 100.000 inwoners 286 mensen besmet, in Denemarken zijn dat er 684. En dat vertaalt zich ook in de ziekenhuisbezettingscijfers die hoger zijn dan bij ons.

Niet zonder risico

Alle maatregelen loslaten is dan ook niet zonder risico. Britse deskundigen waarschuwen dat het aantal besmettingen nu opnieuw zou kunnen stijgen. En nu er geen coronatestbewijs meer nodig is om bijvoorbeeld naar een voetbalwedstrijd te gaan, zullen minder mensen zich laten testen.

"Zonder testen weet je niet hoe het virus zich verspreidt," zegt een deskundige tegen de Britse zender Sky News. "Op die manier heb je geen idee of er grote uitbraken zijn. Je verliest het zicht op het virus."

Succesverhaal

Maar volgens correspondent Anne Saenen vinden de Britten het prima dat de maatregelen worden versoepeld. "Het is eigenlijk niet eens zo’n grote verandering," zegt ze. "De lockdown is hier heel stapsgewijs afgebouwd. De afgelopen tijd kon je hier bijvoorbeeld al zonder QR-code naar de kroeg."

De Britten kloppen zich graag op de borst: "Het was de afgelopen weken echt even penibel in de ziekenhuizen, maar ze hebben het net gered. Premier Johnson presenteert de Britten dan ook graag als het succesverhaal van de pandemie in Europa. En dat succes heeft hij ook wel nodig gezien het schandaal over de lockdownfeestjes waarin hij nu verzeild is," zegt Saenen.  

Verantwoordelijkheid

Maar dat Groot-Brittannië de maatregelen los kan laten is vooral ook het succes van de Britten zelf. Hoewel er de afgelopen periode al minder maatregelen van kracht waren, hebben veel mensen bijvoorbeeld alsnog hun sociale contacten extra beperkt. Saenen: "De Britten hebben zelf verantwoordelijkheid genomen. Als het goed is voor de samenleving, dan doen ze wat nodig is. Ze zijn veel volgzamer dan Nederlanders. Absoluut."

Bekijk ook - Corona gehad? Zo goed ben je beschermd bij een nieuwe besmetting

Hoe goed werkt deze natuurlijke bescherming tegen het virus nou eigenlijk? We leggen het je uit in deze video.

Previous articleD66 en CDA: ook soepelere examenregels voortgezet speciaal onderwijs
Next articleUitgever moet flink dokken na ‘foute foto’ op boekomslag
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments