Home Lifestyle Met dit hulpmiddel houd je je kamerplant in bedwang

Met dit hulpmiddel houd je je kamerplant in bedwang

Kamerplanten groeien regelmatig alle kanten op. Grote woekerende kamerplanten kunnen natuurlijk hartstikke mooi zijn, maar het is natuurlijk wel fijn als je de plant een beetje in bedwang kunt houden om de echte wildgroei te voorkomen. Gelukkig kun je hier een stokje voor steken met behulp van dit item…

Gebruik een mosstok

Een ideaal hulpmiddel voor het in toom houden van je kamerplant is een mosstok. Dit geeft je planten een steuntje in de rug bij het groeiproces. In de natuur klimmen ze vaak tegen bomen, rotsen of takken, maar in je woonkamer kan dit natuurlijk niet. Een mosstok kan een goede vervanging zijn voor deze natuurlijke objecten om goed te kunnen klimmen. 

De meeste mosstokken zijn overigens gek genoeg niet van mos gemaakt. Vaak bestaat de stok uit een holle pijp van kunststof die is omwikkeld met kokosvezel. Je kunt deze stokken kant-en-klaar kopen of zelf maken door met touw of visdraad een tak te omwikkelen met dood of levend mos. Hierdoor wordt het dus wél een echte mosstok.  

Het beste moment om de stok in de pot te steken is wanneer je de plant gaat verpotten. Zo loop je minder kans dat je de wortels beschadigt. Als de plant niet verpot hoeft te worden voel dan even goed waar je de mosstok in de aarde kunt drukken zonder dat je de wortels raakt en zodoende aantast. Doe dit bovendien het liefst in het voorjaar want dan heeft de plant meer energie om te herstellen. Steek de stok diep genoeg en zo dicht mogelijk bij de stam in het midden.

Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Als de mosstok in de pot staat is het tijd voor het opbinden. Je kunt hiervoor het best een stuk touw, wol of plantenringen gebruiken. IJzerdraad of garen is namelijk net te scherp waardoor het in de plant kan snijden. Bekijk ook goed hoe stevig de stengels van de plant zijn en baseer hierop hoe strak je de takken vastbindt aan de mosstok zodat deze stevig overeind blijft staan. Soms is het genoeg om ‘m op één plek vast te binden, maar als hij echt alle kanten opstaat kun je het beter op meerdere plekken bevestigen.

Deze planten hebben baat bij een mosstok

Een mosstok kun je niet gebruiken voor elke plant. Alleen de echte klimmers hebben er veel baat bij. Zodoende worden er voornamelijk klimplanten op vastgebonden om er ook daadwerkelijk klimplanten van te maken in plaats van hangplanten. Veel hangplanten die wij in Nederland kennen zijn namelijk eigenlijk klimplanten. Met een mosstok kun je hun ware aard dus weer naar boven halen. Planten die geschikt zijn om op te binden aan een mosstok zijn bijvoorbeeld de Monstera, Philodendron scandens, Scindapsus en de Epipremnum.

Het biedt voor een plant veel voordelen om deze omhoog te laten groeien. Zo kun je een plant die tegen een mosstok op groeit op meerdere plekken in huis kwijt, omdat de plant minder breed uitvalt en zo dus minder ruimte in beslag neemt. Ideaal dus voor je plant maar ook voor jezelf! 

Let op de luchtwortels

Sommige planten krijgen luchtwortels. Dit zijn bruine wortels die niet onder de grond groeien, maar aan de takken, boven de potgrond. Van nature helpen deze luchtwortels de plant met klimmen. Als de plant eenmaal luchtwortels krijgt, zullen deze zich snel vasthechten aan de mosstok. Of als ze dit niet uit zichzelf doen (maar wel erg lang zijn) kun je ze voorzichtig om de stok heen wikkelen of met touw vastbinden. 

Om de groei van de luchtwortels aan de mosstok te bevorderen is het belangrijk dat de mosstok continu licht vochtig is. De luchtwortels gaan dan op het vocht af en zullen zo in en rond de mosstok groeien. 

Wil je snel nieuwe bladeren aan je Monstera laten groeien? Dan kun je een handig trucje uithalen met de luchtwortels! 

Fotocredits

  • Headerfoto: Jordan Lye – Getty Images
  • Foto 2: Bernine – Getty Images

Laura Vrooland

Eigen Huis & Tuin Plant Wonen

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments