Home Economie Gemeente profiteert mee van stijging huizenprijzen: ozb-heffing hoger

Gemeente profiteert mee van stijging huizenprijzen: ozb-heffing hoger

Gemeenten verwachten dit jaar 11,5 miljard euro te ontvangen uit verschillende soorten belastingen zoals parkeerkosten, toeristenbelasting, onroerende zaakbelasting (ozb) en de afvalstoffenheffing. Doordat huizen steeds duurder worden profiteert de gemeente mee. De opbrengst van de ozb stijgt naar verwachting met 4,4 procent naar 4,8 miljard euro.

Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen van 2022.  De ozb, de afvalstoffenheffing en de rioolheffing zijn de drie heffingen die het meest opbrengen. Met zijn drieën zijn ze dit jaar met 8,8 miljard euro goed voor meer dan driekwart van alle gemeentelijke heffingen.

Rioolheffing fors gestegen

Opvallend: de rioolheffing stijgt met bijna 3 procent, de hoogste stijging sinds 2013. In totaal wordt er voor het onderhoud en beheer van de riolering 1,8 miljard euro geïnd, zo is de verwachting. Het gaat om kostendekkende inkomsten, er mag geen winst gemaakt worden.

De afvalstoffenheffing en reinigingsrechten (inzamelen afval bedrijven) brengen naar verwachting dit jaar 2,3 miljard euro in het laatje. Dat is 4 procent meer dan in 2021. 

Toeristenbelasting Amsterdamse melkkoe

Door de coronacrisis inden de gemeente in 2020 en 2021 minder toeristenbelasting. De verwachting is dat er nu 33 miljoen euro meer binnenkomt dan vorig jaar, een stijging van bijna tien procent.

Aan de toeristen verdienen de gemeenten samen 377 miljoen euro, het merendeel daarvan (125 miljoen) gaat naar Amsterdam. 

Keldering

Er is ook slecht nieuws voor de gemeenten. De verwachte ontvangsten van precariobelasting kelderen keihard, Het gaat om een daling van maar liefst 86 procent. Bij deze vorm van belasting rekenen de gemeente geld als bijvoorbeeld de horeca een terras op gemeentegrond plaatst of een uithangbord op de openbare weg zet.

In 2021 kregen gemeenten nog 287 miljoen euro als vergoeding voor het gebruik van openbare grond, dat is nu slechts 39 miljoen euro. Dat komt door een wetswijziging, waardoor gemeenten geen precariobelasting meer mogen heffen over kabels en leidingen die nutsbedrijven in of boven de gemeentegrond exploiteren.

RTL Z

CBS Belasting ozb Afval

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments