Home Lifestyle Februari: zo bereid je je tuin voor op het voorjaar

Februari: zo bereid je je tuin voor op het voorjaar

Langzamerhand komt het voorjaar dichterbij, maar dat betekent niet dat het over is met de vrieskou. Het kan in februari nog flink koud worden, dus de nodige bescherming heb je nog wel nodig. Gelukkig zijn er al behoorlijk wat tuinklusjes die je kunt doen deze maand om je tuin voor te bereiden op de lente.

Goede voorbereiding is het halve werk

Februari is de perfecte maand om achterstallig onderhoud aan te pakken en alvast voorbereidingen te treffen voor het komende seizoen. Duik bijvoorbeeld je schuur eens in en ga op zoek naar gereedschap dat wel een opknapbeurt kan gebruiken. Je wilt natuurlijk wel dat je gereedschap goed scherp én roestvrij is wanneer je gaat snoeien. Hoe je dat laatste aanpakt, dat lees je hier. 

Nu je toch bezig bent met opknappen. Loop ook eens een rondje door de tuin en ga na of je hekwerk, overkapping of meubilair er nog netjes bij staat en repareer waar nodig.

Aan de slag in de tuin

Hoewel de meeste planten nog niet toe zijn aan het nodige onderhoud, staan sommige planten daar juist op te wachten. Heesters kunnen in deze tijd namelijk prima gestekt worden en bladverliezende bomen en planten zijn toe aan een snoeibeurt, ook kunnen deze nu al geplant worden.

Let op: knot een wilg nooit met een kettingzaag! Je werkt hiermee te dicht bij je lichaam en kunt snel uit balans raken.

Nadat je wilgen hebt geknot, kun je ze ook direct planten. Steek een wilgenteen in de grond en je zult zien dat hij al snel wortels schiet. Ook een heg kan nu al geplant worden. Heb je vorig jaar een nieuwe geplant? Verwijder dan rond deze tijd de dode struikjes en vervang deze voor nieuwe.

Een schaaltje met losse bollen staat binnen natuurlijk erg leuk als tafeldecoratie. Zijn de bollen uitgebloeid? Gooi ze dan zeker niet weg, je kunt ze namelijk prima in je tuin planten. Laat hierbij het groen er wel aanzitten, gooi dit pas weg als het is afgestorven.

Tip: wanneer je met een ladder aan de slag gaat, moet je ervoor zorgen dat deze stevig staat. Je kunt dit doen door de poten een stukje in de grond te duwen.

Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Vergeet de diertjes niet

Vogels mogen, aldus de Vogelbescherming, het gehele jaar worden bijgevoerd. Doe dit echter wel met beleid en leg niet te veel in een keer neer, je kunt het beter wat verspreiden. Ook vogelvoer waar een netje omheen zit kun je beter mijden, hier kunnen de dieren in verstrikt raken.

Vriest het een periode veel, dan kun je de vogels helpen door een schaaltje met water of ijsschaafsel neer te zetten. Dek dit vervolgens wel af met wat gaas, de vogels mogen er niet in gaan badderen.

Wil jij je tuin gastvrijer maken voor vogels en andere diertjes? Dan is februari de perfecte maand om nieuwe nestkastjes op te hangen. Om alle soorten een verblijf te bieden kun je verschillende kastjes ophangen. Iedere vogel- en diersoort heeft immers zo zijn eigen voorkeuren.

Fotocredits

Headerfoto: Sincerely Media

Romy Kroes

Eigen Huis & Tuin Tuin Tuinieren

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments