Home Economie Bonus bij supermarkt Hoogvliet voor wie zich niet ziek meldt

Bonus bij supermarkt Hoogvliet voor wie zich niet ziek meldt

Medewerkers van supermarktketen Hoogvliet krijgen een 'leuke bonus' als ze zich niet ziek melden. Vakbond FNV is boos, maar juridisch is het niet verboden, zegt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen. “Je moet wel voorkomen dat mensen zich vanwege de bonus niet meer ziek melden, terwijl ze dat wel echt zijn.”

De supermarktketen zoekt momenteel nieuwe medewerkers. Op de wervingsposters staat dat personeel naast het reguliere salaris ‘een leuke bonus’ krijgt als ze niet ziek zijn. Hoe hoog de bonus is, is onbekend. Hoogvliet wil niet reageren op vragen van RTL Z.

Tegen Nu.nl, dat als eerste over de bonus schreef, zegt het bedrijf dat de bonus al sinds 1998 bestaat. Zo zou het bedrijf de – wat het zelf noemt –  ‘maandagochtend-ziekmelding’ tegen willen gaan en willen voorkomen dat anderen met extra werk worden opgezadeld. 

Vorig jaar kwam zorgbedrijf Mediq ook al met zo’n soort bonus voor personeel dat er via uitzendbureau YoungCapital werkte.  Wie zich in de laatste twee maanden van het jaar niet ziek meldde, kreeg een waardebon van 50 euro. Het bedrijf wilde fitte medewerkers in het zonnetje zetten, stelde het. 

Lees ook:

Bonus bij zorgbedrijf Mediq voor wie zich niet ziek meldt: 'Onbegrijpelijk'

Maar na vragen van RTL Z stopte Mediq ermee. “Het feit dat de inzet van deze bon bij Mediq voor onze flexkrachten vragen oplevert, heeft ons doen realiseren dat het gebaar ook anders uitgelegd kan worden,” aldus een woordvoerder toen.

Strikt juridisch genomen mag Hoogvliet personeel dat zich niet ziek meldt, een bonus geven. Er is geen wet die dat verbiedt, zegt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen tegen RTL Z.

Rechtszaken

“Er is door de rechter nooit een  principiële uitspraak gedaan over dergelijke regelingen. Er zijn wel uitspraken over medewerkers die zo’n vitaliteitsbonus claimen, maar er is nooit een principiële toetsing geweest in een zaak van werknemers die het discriminerend vinden.”

Wel denkt Van Gelderen dat er bepaalde voorwaarden aan zo’n bonus moeten zitten. “Het is natuurlijk omstreden omdat je zieke mensen eigenlijk straft. Je moet voorkomen dat mensen zich niet meer ziek melden als ze dat wel echt zijn. Je moet dus zorgen dat de bonus beperkt is in omvang. Als die heel stevig is, wordt de verleiding te groot voor mensen die echt ziek zijn. Zeker als ze zoals bij een supermarktketen al een laag salaris hebben.”

Chronisch ziek

Hoogvliet zal ook iets moeten regelen voor chronisch zieke medewerkers, denkt Van Gelderen. “Die moeten volgens de wet op een gelijke manier behandeld worden. Iemand die een paar dagen per maand afwezig is, zou als je geen uitzondering maakt nooit een bonus kunnen krijgen. Dat zou discriminatie kunnen zijn.”

Vakbond FNV is niet blij met de gezondheidsbonus. “Niemand kiest ervoor om ziek te zijn”, zegt Fatma Bugdayci-Karatas van  FNV.

“In de supermarktwereld is het salaris toch al geen vetpot. Ik kan me voorstellen dat zieke mensen toch gaan werken en dan hun collega’s besmetten of uiteindelijk langer ziek zijn. Je kunt beter een bonus geven voor gezond gedrag. Bijvoorbeeld als medewerkers gaan sporten of gezonder gaan leven.”

RTL Z

Maarten van Gelderen Hoogvliet FNV Supermarkt Ziekteverzuim Arbeidsrecht Arbeidsongeval

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments