Home Nett binnen Vertrek Overmars bedreigt mogelijk sportieve ambities Ajax

Vertrek Overmars bedreigt mogelijk sportieve ambities Ajax

Het abrupte vertrek van directeur voetbalzaken Marc Overmars heeft mogelijk grote sportieve consequenties voor Ajax. Wat betekent dit bijvoorbeeld voor de toekomst van Erik ten Hag bij de landskampioen? Hij werkte wel heel innig samen met de 48-jarige oud-voetballer.

“Met het woord vriend moet je voorzichtig zijn. Maar in het geval van Marc kan ik dat wel zeggen”, zei Ten Hag een half jaar geleden nog toen hij de Rinus Michels Award voor beste trainer ontving. Trainer en technische baas leerden elkaar kennen bij Go Ahead Eagles en hielden daarna altijd contact.

Overmars was vanaf 2012 directeur voetbalzaken van Ajax, tot zondag toen bekend werd dat hij gedurende een langere periode grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega’s had gestuurd. Overmars werd aangesteld op aandringen van Johan Cruijff die wilde dat Ajax met oud-spelers aan het roer weer succesvol werd. Dat gebeurde pas nadat Overmars trainer Ten Hag in 2018 naar Amsterdam gehaald.

Europese subtop

Met architect Overmars op de achtergrond en Ten Hag in de dug-out vond Ajax aansluiting met de Europese subtop. De kassa rinkelt de afgelopen seizoenen in Amsterdam. Ajax verdiende ruim 300 miljoen euro met transfers en regeert voorlopig het Nederlandse voetbal. De club kocht Sébastien Haller voor ruim 22 miljoen euro en had vorige week nog een soortgelijk bedrag over voor Steven Bergwijn, terwijl de aanvaller van Spurs niet eens zeker zou zijn van een basisplaats.

Een voetballer kwam pas naar Ajax als Overmars èn Ten Hag overtuigd waren. Directeur en trainer leken een paar jaar onlosmakelijk aan elkaar verbonden, totdat Overmars twee maanden geleden bekendmaakte dat hij zijn contract tot medio 2026 ging verlengen. Dat ging Ten Hag te ver. De coach heeft gezonde ambities. Zijn huidige verbintenis loopt nog tot de zomer van 2023, maar het is niet uitgesloten dat hij na dit seizoen al vertrekt. Zeker niet nu Overmars weg is.

Klap

Algemeen directeur Edwin van der Sar en Overmars kennen elkaar al vanaf begin jaren 90 toen ze samen voetbalden bij Ajax en later Oranje. De oud-doelman voelt mee met de vrouwelijke collega’s die de grensoverschrijdende berichten van Overmars hebben ontvangen. Hij is ook verantwoordelijk voor de nabije toekomst van Ajax.

Wie gaat Overmars vervangen, tijdelijk of permanent? Ajax moet voorbereid zijn als Ten Hag of topspelers aan het einde van het seizoen vertrekken. Contracten van voetballers moeten worden verlengd of juist niet. “Voor iedereen die Ajax een warm hart toedraagt zal dit nieuws ook een klap zijn”, liet Van der Sar direct na het vertrek van Overmars weten. “Maar onze ambities blijven overeind.”

ANP

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments