Home Economie Bijna nooit meer naar de bank: ABN heeft nauwelijks nog kantoren

Bijna nooit meer naar de bank: ABN heeft nauwelijks nog kantoren

Kan het nog minder? Ja, zeker, in het geval van ABN Amro. De bank zet het mes verder in het kantoorbestand. Straks zijn er in het hele land nog maar 60 vestigingen van de bank.

Eind vorig jaar waren er nog 77 bankkantoren met ‘ABN Amro’ op de gevel. Maar inmiddels is de sluiting van acht kantoren aangekondigd. Daarmee daalt het aantal bankfilialen naar 69.

En dat aantal zal verder dalen, tot zo’n 60, zegt Robert Swaak, ceo van ABN Amro.

Lees ook:

Aandeleninkoop en dividend ABN levert staat 605 miljoen op

Daling met 95 procent

Ter vergelijking: in 2015 had ABN Amro nog 260 kantoren in ons land en in 1996, vijf jaar na de fusie tussen ABN en Amro, zelfs iets meer dan duizend. Van elke 20 vestigingen die er toen waren, is er dus nu nog maar eentje over.

Ter vergelijking: ING heeft nog zo’n 59 kantoren in Nederland, maar daarbij zijn er wel nog ruim 300 zogeheten servicepunten. Rabobank heeft volgens de eigen site nu nog 169 kantoren.

Lees ook:

Klanten ABN Amro kunnen nu geld opnemen zonder bankpas

In grote steden als Amsterdam en Utrecht (de sluiting van een van de twee vestigingen is aangekondigd) is er nog maar één kantoor van ABN Amro.

Helemaal geen bank meer

In sommige middelgrote gemeenten is zelfs helemaal geen filiaal van de bank meer. Zo moeten de inwoners van Zoetermeer (125.000 mensen), Westland (112.000 mensen) en Helmond (92.000 mensen) naar een filiaal in een stad in de buurt.

De 26.000 inwoners van Emmeloord moeten tegen de 40 kilometer rijden voor het dichtstbijzijnde kantoor van ABN Amro, de inwoners van Venray (43.000 inwoners) een kleine 30 en de 46.000 inwoners van Schagen zo’n 20 kilometer.

Lees ook:

ABN compenseert nu ook vanaf 2001 klanten voor te hoge rente

Wanneer voor het laatst op een bankkantoor?

Maar ja, we doen tegenwoordig bijna alles online, zelfs je moeder van 79. “Wanneer ben je zelf voor het laatst op een bankkantoor geweest?”, zegt woordvoerder Hans Sjouke Koopal van ABN Amro dan ook.

Het aantal klanten dat een filiaal van de bank ingaat loopt versneld terug, zegt Sjouke Koopal. “De laatste twee tot drie jaar daalde het aantal bezoekers van onze kantoren met 30 procent per jaar.” Dat betekent een totale daling met de helft tot tweederde. Natuurlijk speelt daarbij mee dat de filialen een deel van de tijd dicht moesten, maar de trend is duidelijk.

Alles online

Vanaf het derde kwartaal kun je alle diensten van ABN Amro op afstand afnemen, inclusief geld opnemen zonder je pasje.

Toch zullen er nog altijd Nederlanders zijn die het allemaal lastig vinden, dat digitale gedoe. De bank heeft daarvoor sinds een aantal jaar financiële zorgcoaches in dienst, die onder andere bij mensen langsgaan. Nu zijn er 60 van die coaches en dat aantal groeit de komende tijd naar 150.

Wat doen we toch met al die lege bankkantoren?

Previous articleKNSB ontkent beschuldiging van beïnvloeden ijsmeester Spelen
Next articleVegan Spaanse bonensoep en huisgemaakte kruidnoten
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments