Home Lifestyle Vegan Spaanse bonensoep en huisgemaakte kruidnoten

Vegan Spaanse bonensoep en huisgemaakte kruidnoten

Nu de temperaturen richting het vriespunt gaan, is er niets zo lekker dan een goedgevulde, warme maaltijdsoep. Hugo kookt één van z'n favoriete gerechten: Spaanse bonensoep. Ook heeft Hugo een heerlijk recept voor huisgemaakte kruidnoten. Vamos!

Spaanse bonensoep

Hoofdgerecht voor 4 personen. 

Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten

 • 1 ui
 • neutrale olijfolie
 • 2 tenen knoflook + eventueel iets extra’s voor knoflookbrood
 • 1 Spaanse peper
 • 2 theelepels venkelzaad
 • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
 • 1 venkel
 • 2 paprika’s
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 700 ml groentebouillon
 • 1 blik borlottibonen (kievietsbonen) (240 gr. uitlekgewicht)
 • 1 blik witte bonen of cannellinibonen (240 gr. uitlekgewicht)
 • brood (naar keuze)

 

Kruidnoten

 • Bereiding ca. 45 minuten plus rusttijd voor het deeg

Ingrediënten

 • 6 gr. speculaaskruiden
 • gemalen zwarte peper
 • 150 gr. bloem
 • 5 gr. bakpoeder
 • 2 gr. zout
 • 75 gr. zachte roomboter
 • 100 gr. lichtbruine basterdsuiker
 • 1 à 2 eetlepels melk
 • optioneel: 1 theelepel gemalen venkelzaad

 

Chocoladecoatings

 • 150 gr. melkchocolade
 • zeezoutvlokken
 • 150 gr. pure chocolade
 • chilivlokken

Extra benodigdheden: afkoelrek

Kruidnotendeeg maken

We beginnen met het maken van het deeg voor de kruidnoten. Meng alle droge ingrediënten in een kom, oftewel: bloem, speculaaskruiden, peper, bakpoeder en een snufje zout. Kneus het venkelzaad en voeg ook dit aan de kom toe. Mix het geheel alvast met een garde.

Het begin van het deeg is er. Voeg het bloemmengsel in de keukenmachine (of mix het met een staafmixer) en doe de boter en suiker erbij. Zet de mixer kort aan, totdat het wat kruimelig wordt.

Voeg vervolgens de twee eetlepels melk toe. Zodra je dit hebt gedaan, zul je zien dat je een heerlijk ruikend goedje krijgt, waarvan je het deeg maakt door er een samenhangende bol van te kneden. Verpak het in plasticfolie en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.

Ga je al twee dagen van tevoren aan de bak? Dan kun je het deeg al die tijd rustig in de koelkast z’n ding laten doen.

Hugo's tip: Maak het kruidnoten- of speculaasdeeg het liefst 1 à 2 dagen van tevoren. Zo krijg je de lekkerste smaak.

Spaanse bonensoep maken

Door naar de Spaanse bonensoep. Pel en snipper de ui. Verhit een scheut olijfolie in een hoge pan en fruit de ui aan. Het vuur mag je aardig hoog zetten. Daarna pel en snijd je de knoflook (niet te fijn). Om de maaltijdsoep extra pit te geven, voeg je Spaanse peper toe.

Verwijder (de meeste) zaadjes, snijd het in stukjes en doe het samen met de knoflook in de pan. De volgende stap is het malen van het venkelzaad, wat je samen met het gerookte paprikapoeder toevoegt aan de rest. De gerookte paprikapoeder zorgt voor extra hartigheid. 

We blijven nog even doorsnijden. Door naar de paprika en venkel. Beide groenten snijd je in reepjes en doe je in de pan. Roerbak het zo’n twee minuten. Venkelgroen weggooien? Nee hoor, je kan het straks als heerlijke garnering bij het uitserveren gebruiken.

Maak wat ruimte in de pan vrij en voeg in het midden de tomatenpuree toe. Roerbak het een ruime minuut mee. Door dit te doen, raakt de tomatenpuree z’n zure smaak kwijt en krijgt een zoete smaak meer de boventoon. 

Daarna is het tijd om de tomaten en bouillon erbij te doen. Breng de soep met een snufje zout aan de kook. Ondertussen spoel je de bonen af en mag je ook die bij de soep doen. Heb je dat gedaan en kookt de soep? Draai het vuur dan laag en laat het zo’n 20 à 25 minuten zachtjes pruttelen.

Kruidnoten maken

Heb je je deeg 30 minuten tot 2 dagen in de koelkast gelegd? Tóp! Dan ben je klaar om de kruidnoten te maken.

Begin met het voorverwarmen van de oven op 155˚C. Maak kleine kruidnootjes en verspreid ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Platduwen hoeft niet, want het deeg gaat vanzelf iets ‘uitvlekken’, zoals Hugo dat zo mooi zegt.

Heb je een bakplaat vol kruidnoten dan kunnen ze zo’n 15 minuten in de voorverwarmde oven à 155˚C. Na een kwartier haal je ze eruit en laat je ze afkoelen.

Chocoladejasje voor de kruidnoten maken

Ondertussen kun je – mocht je daar een liefhebber van zijn – de ‘jasjes’ van de kruidnoten maken. Hugo heeft voor de favoriet van velen gekozen: chocolade. Als chocoladekruidnoten bij jou thuis in de smaak vallen, laat je de chocolade au bain-marie smelten.

Dit doe je door de chocolade in een glazen kom boven een pan met een laagje kokend water te zetten. Voorkom dat de kom het water raakt. Het gaat puur en alleen om de warme damp.

Leg de kruidnoten op een afkoelrek (boven een bakplaat met bakpapier) en drapeer de gesmolten chocolade over het strooigoed. Verrijk ‘m met wat gedroogde chilivlokken. Zo geef je het net wat extra ‘kick’ mee. Hetzelfde kun je doen met bijvoorbeeld melkchocolade afgetopt met zeezoutvlokken.

Tip: de chocolade die je op de bakplaat opvangt, kun je hergebruiken en alsnog over je kruidnoten verdelen.

Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Je ziet het, binnen een handomdraai heb je de Spaanse maaltijdsoep klaar. Serveer het in diepe borden of soepkommen met eventueel een broodje ernaast. En als toetje? Strooigoed van de Sint!

¡buen provecho!

Tip: wil je je broodje iets oppeppen? Rooster het dan en wrijf het in met een halve rauwe knoflookteen. Besprenkel het met een beetje olijfolie en top het af met een snufje zeezout. De kracht van eenvoud!

Hugo zijn kookkunsten terugkijken? Dat kan! Kijk aflevering 63 terug op Videoland.

Sharmaine Zandbergen

Hugo Kennis Eigen Huis & Tuin Koken

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments