Home Nett binnen Oekraïners vluchten naar buurlanden, Nederlandse organisaties zetten hulp op

Oekraïners vluchten naar buurlanden, Nederlandse organisaties zetten hulp op

Veel Oekraïners slaan op de vlucht voor de oorlog die in hun land is uitgebroken. Het Westen maakt zich klaar voor een massale vluchtelingenstroom. Buurlanden Polen, Hongarije en Slowakije treffen voorbereidingen om Oekraïners op te vangen en ook Nederlandse hulporganisaties zetten acties op.

In Polen steken Oekraïense vluchtelingen de grens over. Voor hen worden opvangcentra opgezet waar ze voedsel, medische hulp en informatie over de asielprocedure kunnen krijgen.

Opvang in buurlanden

Ook maken Poolse ziekenhuizen bedden klaar voor gewonde Oekraïners, zegt het ministerie van Volksgezondheid. “We zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat iedereen die het grondgebied van Polen binnenkomt, toegang heeft tot de gezondheidszorg.”

Lees ook:

Rusland valt in heel Oekraïne aan: dit weten we tot nu toe over de oorlog

Kleine groepen mensen zijn naar Hongarije gevlucht, meldt persbureau Reuters. De Hongaarse premier Viktor Orbán zegt dat het land klaar is om vluchtelingen op te vangen. Slowakije stuurt 1500 soldaten naar de grens met Oekraïne om die te bewaken. De regering is daarnaast bereid meer grensovergangen te openen, mocht dat nodig zijn. 

Noodhulp

Nederlandse hulporganisaties zijn druk bezig om hulp te organiseren in Oekraïne, de omliggende buurlanden en Nederland. Stichting Vluchteling, die zich inzet voor de opvang en begeleiding van vluchtelingen binnen de eigen landsgrenzen, heeft bijvoorbeeld Giro 999 geopend en stelt direct een kwart miljoen beschikbaar om noodhulp te kunnen verlenen. “Onze verwachting is dat vele miljoenen mensen op de vlucht slaan naar buurlanden van Oekraïne en binnen het land zelf”, zegt een woordvoerder.

Lees ook:

Pinnen en weg: Oekraïners vluchten massaal na uitbreken oorlog

“Noodhulp zal dan hard nodig zijn. Je moet denken aan onderdak, eten en drinken en psychosociale hulp. We monitoren de situatie via onze partnerorganisaties op die plek zodat we snel kunnen opschalen.”

Voedsel en medische zorg

Het Rode Kruis opent giro 5125 voor humanitaire hulp aan Oekraïne en de omliggende landen. De hulporganisatie verwacht dat de komende tijd veel hulp nodig zal zijn. Daarbij denken ze aan voedsel, water, medische zorg en psychosociale zorg voor mensen die op de vlucht slaan.

Hulporganisatie Save the Children is al sinds zeven jaar in het land aanwezig. “In de delen waar we nog kunnen werken, gaan we gewoon door”, zegt een woordvoerder. “In de gebieden waar nu gevochten wordt, kunnen we even niks doen. Onze medewerkers daar duiken onder. Ze zijn veilig.” De organisatie kijkt ook of ze hulp kunnen bieden in de omliggende landen. “Maar hoe dat er precies uit komt te zien, weten we nog niet.”

Humanitaire situatie

Ontwikkelingsorganisatie ZOA volgt de situatie op de minuut, zegt een woordvoerder. “We kijken welke kanten mensen opgaan en wat de humanitaire situatie is. We zijn in gesprek met lokale partijen die in Oekraïne en de omliggende landen aan het werk zijn. De komende dagen zullen we keuzes maken hoe en waar we hulp gaan aanbieden.”

Lees ook:

Nederlanders met familie in Oekraïne bang: 'Veel tranen gevloeid, we zijn machteloos'

Ook hulporganisaties zoals Warchild, Cordaid, CARE Nederland en Kerk in Actie kijken hoe en waar ze hulp kunnen bieden. “We steunen de inwoners ter plekke en zijn aan het kijken of we kunnen opschalen”, aldus Cordaid. “Wat er nu is gebeurd, is verschrikkelijk. Dus we gaan opschalen”, zegt een woordvoerder van Kerk in Actie.

De woordvoerder van Warchild: “De komende dagen moeten gaan uitwijzen wat de behoefte is van kinderen in Oekraïne en hoe wij daaraan kunnen bijdragen.”

‘Allerlei scenario’s’

Vluchtelingenwerk Nederland, die zich bezighoudt met de begeleiding van asielzoekers in Nederland, zegt met allerlei scenario’s rekening te houden. Ze staan klaar om gevluchte Oekraïners te begeleiden die in Nederland asiel aanvragen. “We zijn bezig om onze begeleiding op deze nieuwe groep aan te passen”, zegt een woordvoerder.

Op wat voor aantallen ze zich moeten voorbereiden, weten ze nog niet. “Met de crisis in Afghanistan werd ook verwacht dat grote aantallen naar Europa zouden komen, maar dat bleek niet zo te zijn. Het hangt ook af van hoe van hoe omliggende landen als Polen en Hongarije de hulp organiseren.”

Lees ook:

Rutte wil maximale sancties: 'Russische inval is daad van ongekende agressie'

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geeft aan zich tot het uiterste in te spannen om gevluchte Oekraïners op te vangen. Daar zijn dan wel snel nieuwe opvanglocaties voor nodig, zegt een woordvoerder. “Alle opvangcentra voor vluchtelingen zitten op dit moment namelijk vol.” 

De Nederlandse regering houdt ook de vluchtelingenstromen uit Oekraïne in de gaten. Premier Rutte wil nog niet zeggen of Nederland extra vluchtelingen uit Oekraïne gaat opvangen. “Binnen bestaande afspraken en kaders kijken we wat we kunnen doen.” 

Bekijk ook: Hoe Poetin de aanval op Oekraïne inzette

Van de oorlogsverklaring van Poetin tot bommen op burgerdoelwitten in Oekraïne: zo zagen de eerste uren van de oorlog eruit.

Previous articleBeginnende moestuinder? 7 makkelijke groenten om mee te beginnen
Next articleZwetend en zwoegend PSV bij laatste zestien
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments