Home Buitenland Staatssecretaris: opvang gevluchte Oekraïners wordt geregeld, zijn geen asielzoekers

Staatssecretaris: opvang gevluchte Oekraïners wordt geregeld, zijn geen asielzoekers

Gevluchte Oekraïners hoeven zich bij aankomst in Nederland niet als asielzoeker te melden. Zij mogen als Europeaan vrij reizen en 90 dagen in Nederland blijven. Dat zegt staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken). Als ze langer dan 90 dagen willen blijven, dan wordt die periode verlengd, aldus Van der Burg.

“En ook mensen die bij ons in procedure zaten als asielzoeker uit Oekraïne daarvan hebben we gezegd: die zetten we die ‘on hold’. We gaan nu geen mensen terugsturen naar Oekraïne.”

Lees ook:

Oekraïners vluchten naar buurlanden, Nederlandse organisaties zetten hulp op

Andere toon dan die van premier Rutte gisteren

Premier Rutte riep gisteren hoon over zichzelf af toen hij zich afvroeg of er sowieso sprake was van een vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne. Hij zei toen: “We zullen kijken of er überhaupt sprake is van een vluchtelingenstroom naar Europa. En zullen we met elkaar, met de bondgenoten samen binnen de EU, en dan zullen we moeten bezien, binnen alle afspraken die er zijn hoe we daar mee omgaan. Wat wij nu doen is in kaart brengen wat zijn die risico’s, hoe gaan we daarmee om en dat is op dit moment niet te zeggen.”

 

Lees ook:

Nederlandse Chris ontvlucht Kiev, Bart blijft achter: 'We staan er alleen voor'

Aantal vluchtelingen

De staatssecretaris zegt geen idee te hebben hoeveel Oekraïners naar Nederland zullen uitwijken. Maar als ze komen, moet er volgens Van der Burg wel huisvesting voor ze zijn.

“Die kunnen zich hier vestigen, bij familie, bij vrienden, in een hotel of op een andere plek waar men zelfstandig naar toe gaat. Als men dat niet zelfstandig regelt, maar gewoon tegen ons zegt: ‘help ons’, dan bieden we huisvesting. Maar dan gaan ze dus niet de asielprocedure in, omdat ze geen asielzoekers hoeven te zijn.”

Voorbereidingen getroffen

De voorbereidingen om die groep op te vangen, worden getroffen. Daarover is Van der Burg al in overleg met gemeenten. Welke gemeenten dat zijn en aan wat voor opvanglocaties wordt gedacht, wil hij nog niet zeggen.

Maar Van der Burg gaat er wel van uit dat gemeenten meewerken. “Dan verwacht ik ook niet alleen onder de Nederlandse bevolking, maar ook bij gemeenteraden, solidariteit.

Europees niveau

Op Europees niveau wordt er ook gekeken naar mogelijke verdeling van vluchtelingen uit Oekraïne. “We zullen ze wel moeten opvangen met elkaar als Europa. Alleen al om het feit dat het onze buren zijn. Die mogen hier ook naartoe als er geen oorlog is. En dit is een verschrikkelijke oorlog dus dan moet je dat in Europa gaan regelen.”

Van der Burg gaat daarom zondag met zijn Europese collega’s overleggen over de vluchtelingen.

Op dit moment gaan de vluchtelingen vooral naar de buurlanden, zoals Hongarije en Polen. “Dan moeten we bekijken of ze daar blijven of dat ze door willen. En als ze daar blijven hangt het van de hoeveelheid mensen af of de buurlanden het daar kunnen opvangen.”

Oekraïners vluchten massaal naar buurlanden: 'Polen is erg streng'

Tienduizenden Oekraïners zijn op de vlucht, vooral naar de buurlanden Polen, Roemenië en Moldavië. Oost-Europa-correspondent Jeroen Akkermans vertelt hoe de Oekraïners in deze landen worden opgevangen. “Polen maakt het de mensen niet gemakkelijk.”

Previous articleKNVB laat voetbalclubs vrij om ‘support’ aan Oekraïne te geven
Next articleRusland blokkeert deels toegang tot Facebook
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments