Home Economie Premier Rutte: daling koopkracht is vrijwel zeker niet te voorkomen

Premier Rutte: daling koopkracht is vrijwel zeker niet te voorkomen

Het is onwaarschijnlijk dat een positief koopkrachtbeeld nog mogelijk is. Dat zei premier Rutte na vragen van de Tweede Kamer. Veel meer dan dempen zit er volgens hem niet in. “Dat is de prijs van vrijheid.” Iedereen gaat er in koopkracht op achteruit, blijkt uit de nieuwste berekeningen van het Centraal Planbureau, gemiddeld met 2,5 procent.

Door de oorlog in Oekraïne zijn de toch al flink opgelopen prijzen van energie en brandstof de afgelopen dagen nog veel verder gestegen. Het kabinet denkt nog na over maatregelen om de gevolgen daarvan voor burgers zo beperkt mogelijk te houden.

Maar veel meer dan ‘de gevolgen dempen’ zit er niet in, waarschuwt de premier alvast na vragen van de Tweede Kamer. 

Andere realiteit ontstaan

Door de oorlog is ‘een echt andere realiteit ontstaan, met verregaande gevolgen voor ons deel van de wereld’. Grootschalige verstoringen van aanvoerlijnen, van de energievoorziening en van het internationaal kapitaalverkeer zullen onvermijdelijk een impact hebben. “Die is nu nog nauwelijks te overzien, maar ik sluit niet uit dat die aanzienlijk is.”

Rutte zei ook dat er geen taboes zijn in deze crisissituatie. Minister Sigrid Kaag van Financiën zei zondag te willen kijken naar ‘alle opties’ voor extra compensatie vanwege de hogere energieprijzen. “We zijn hartstikke hard bezig om te kijken op welke manier we het zo draaglijk mogelijk kunnen maken voor de mensen.”

De koopkracht zal dit jaar in doorsnee 2,5 procent achteruitgaan. Dat zal de rekenmeester van het kabinet, het Centraal Planbureau (CPB), morgen bekendmaken, vertellen bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Inflatie historisch hoog

 Al voordat de oorlog in Oekraïne begon, rezen de prijzen voor gas en elektriciteit de pan uit. Ook de prijzen voor eten en drinken gingen afgelopen maanden hard omhoog. Het leidde tot historisch hoge inflatie. De oorlog in Oekraïne zet de koopkracht nog verder onder druk.

Het kabinet zal de komende weken besluiten nemen over maatregelen die de koopkracht moeten verbeteren. De coalitie is nu nog verdeeld over wat de beste manier is om burgers tegemoet te komen.

Lees ook:

Minister Kaag: prijsstijgingen 'zorgelijk', maar geen belofte koopkrachtreparatie

RTL Nieuws

Mark Rutte Koopkracht

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments