Home Lifestyle Wat is nou eigenlijk beter voor je kamerplanten: regen- of kraanwater?

Wat is nou eigenlijk beter voor je kamerplanten: regen- of kraanwater?

Tegenwoordig mag veel groen echt niet meer ontbreken in huis. We vinden kamerplanten dan ook overal in huis terug: in de woonkamer, de slaapkamer en zelfs in de badkamer vind je tegenwoordig heel veel groen. De meeste mensen zullen hun kamerplanten rechtstreeks vanuit de kraan water geven, maar is dat wel de beste keuze voor jouw groene vriend?

Kraanwater voor je planten

We tappen de hele dag door water uit de kraan. We koken en douchen ermee, drinken ervan en spoelen er de wc mee door. Al dat water komt uit dezelfde leidingen. De meeste mensen zullen er daarom ook hun planten mee water geven. Even een gietertje vullen en schenken maar.

Kraanwater is helaas niet al te gezond voor je kamerplanten, omdat hier namelijk kalk en magnesium in zit. Hoewel wij het prima kunnen drinken, kunnen deze stofjes er bij grotere hoeveelheden voor zorgen dat je witte plekken in de bladeren en witte aanslag op de potgrond krijgt.

Wel is er onderscheid te maken tussen hard en zacht water. Hard water bevat meer kalk en magnesium en is schadelijker voor je planten dan zacht water. Daarbij is het kalk- en magnesiumgehalte erg laag. Toch kan je plant ook van zacht water witte plekken krijgen.

Regenwater is gezonder

Om die redenen kunnen we dus wel stellen: regenwater is gezonder voor je planten dan kraanwater. Maar het is niet altijd even makkelijk om dat te verzamelen.

De makkelijkste manier om aan regenwater te komen is natuurlijk een regenton in de tuin. En als je daar geen ruimte voor hebt, kun je altijd een emmer of een gieter buiten zetten wanneer het gaat plenzen.

Maar wat nou als je geen tuin hebt? Je kunt moeilijk een regenton uit je raam hangen. Wat je dan kan doen is – als je daar plek voor hebt – gewoon je plantjes even buiten zetten wanneer het regent. Worden ze ook nog schoongespoeld.

Een andere oplossing is om een stevige bak of emmer aan je balkon of raam te hangen. Die kan het regenwater opvangen, waarna jij het weer kan gebruiken voor je planten.

Liever geen koude voetjes

Net als wij vinden planten het niet fijn om ineens een hele plens koud water over zich heen te krijgen. Zorg er dus voor dat je het regenwater even op kamertemperatuur laat komen voor je het gebruikt. Zo houd je je planten naast gezond ook tevreden.

Fotocredits:

  • Headerfoto: ronstik – iStock
  • Foto 1: courtneyk – iStock
  • Foto 2: Willowpix – iStock
  • Foto 3: tanyss – iStock

Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Joëlle de Niet

Plant Wonen Inspiratie

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments