Home Economie Acute geldnood dreigt voor energiebedrijven, vrees voor domino-effect

Acute geldnood dreigt voor energiebedrijven, vrees voor domino-effect

Energiebedrijven dreigen in acute geldproblemen te komen door de enorme prijsstijgingen op de markt voor gas, olie en stroom. Gevreesd wordt voor een domino-effect, zeggen handelaren tegen Het Financieele Dagblad.

De consument voelt de hoge gasprijzen natuurlijk maar het raakt ook de energiebedrijven zelf. “De markt zit nu in een trein met aan beide kanten een afgrond. Hoe langer prijzen hoog blijven hoe groter de kans is dat dat treintje de afgrond in rijdt”, zegt een energiehandelaar in Nederland tegen het FD.

Mede door de invasie van Rusland in Oekraïne zijn prijzen voor gas, stroom en olie enorm hard gestegen met grote dagelijkse koersuitslagen. Die zorgen ervoor dat bedrijven die energie inkopen en verkopen grotere risico’s lopen. 

Lees ook:

Hanny kan energierekening niet betalen: 'Verwarming? Ik steek de kaarsjes wel aan'

Zeker bedrijven die al niet veel vet op de botten hadden, kampen met liquiditeitsproblemen.

Bijspringen

De verwachting is wel dat de overheid gaat bijspringen als een groot energiebedrijf om dreigt te vallen. In Nederland zijn er niet direct signalen dat dit op korte termijn gaat gebeuren. Al voor de Oekraïne-oorlog gingen er wel een aantal kleine bedrijven failliet.

Dat kwam doordat ze niet genoeg langlopende contracten hadden afgesloten voor hun klanten en dus snel extra gas of elektriciteit moesten inkopen. Maar dat moest dan wel tegen de inmiddels flink hogere prijs.

Als jouw energieleverancier toch omvalt, dan hoef je niet meteen in paniek te zijn. Je komt niet gelijk zonder gas of elektriciteit te zitten. Dan word je ondergebracht bij een andere maatschappij. Je bent je vooruitbetaalde bedragen wel kwijt. 

Gevolgen voor jou

De energieprijzen hebben uiteraard ook grote gevolgen voor de consument. Huishoudens moeten bij het hernieuwen van hun contract soms wel twee of drie keer meer gaan betalen. 

Als je contract uitgerekend nu afloopt, moet je deze video even bekijken:  

Wel of niet overstappen? Enorme prijsverschillen energiecontracten

Previous articleVitesse vergeet te stunten tegen laks AS Roma
Next articleWinnen! Maak kans op deze supertoffe romantische schommel
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments