Home Lifestyle Van gas naar inductie? Zo werkt het

Van gas naar inductie? Zo werkt het

Met een rap tempo gaan we in Nederland met z’n allen van het gas af. Bij nieuwbouwhuizen is gas zelfs helemaal niet meer mogelijk. Dat betekent dus: niet meer koken met gas, maar overstappen naar inductie. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. Dit is wat je moet weten.

De meningen over koken op gas of inductie zijn ontzettend verdeeld. De een vindt het koken op inductie lekker makkelijk terwijl de ander pas echt een kookgevoel krijgt bij het koken op gas. Er zijn dan ook een aantal grote verschillen. Je leest hier wat die verschillen zijn en waar je op moet letten bij het overstappen van een gasfornuis naar een inductieplaat.

Verschil in inductieplaten

We hebben het nu over de algemene term ‘inductieplaat’ gehad, maar ook daarin zitten verschillen. Je hebt fase 1, fase 2 en fase 3 inductieplaten.

  • Fase 1 is het minst krachtig en sluit aan op een normaal stopcontact. De kracht neemt af wanneer je meerdere kookzones tegelijk gebruikt.
  • Fase 2 is geschikt voor de meeste huishoudens. Hiervoor moet je wel een ander aansluiting laten maken naar je meterkast.
  • Fase 3 is een zeer krachtige kookplaat. Dit is geen inductieplaat die je snel terugziet in een gewoon huishouden. De meeste woningen hebben hier ook geen geschikte aansluiting voor.

Verschillende standen

Alle inductieplaten hebben verschillende standen. De meest voorkomende zijn 1 tot en met 9 of 1 tot en met 12. Het klinkt wat ingewikkeld misschien, maar het enige verschil is: de standen 1 tot en met 12 lopen minder hard op. Dus of de maximale stand nou 9 is óf 12, beide zijn even heet.

Je kunt de standen op een inductieplaat erg makkelijk vergelijken met het draaien aan de knoppen bij een gasfornuis. Een standje hoger, is hetzelfde als het hoger draaien van de vlam. Het is natuurlijk op een inductieplaat wel even wennen welke stand het beste past bij wat je bereidt. 

Veiligheid

Een groot verschil tussen gas en inductie is de veiligheid. Bij het koken op gas kunnen er allerlei gevaren ontstaan. Zo kan vet dat uit de pan spettert in brand vliegen, doekjes of andere dingen in de buurt kunnen vlamvatten en er is altijd het risico op een gaslek.

Met een inductieplaat heb je al deze gevaren niet. En daarnaast is het risico om jezelf te verbranden aan een inductieplaat ook klein. Een inductieplaat verwarmt namelijk alleen de onderkant van je pan. De rest blijft koel.

Goedkoper of juist niet?

Het aanschaffen van een inductieplaat is best prijzig. Daarnaast moet je vaak een andere aansluiting laten aanleggen in je meterkast en moet er een kabel getrokken worden naar de keuken. Dit kan best oplopen in de kosten. 

Maar heb je er dan baat bij in de toekomst? Jazeker. Op de lange termijn is een inductieplaat goedkoper. Deze werkt natuurlijk elektrisch en elektriciteit is goedkoper dan gas. Daarnaast gaan we met het hele land steeds minder gas gebruiken en doe je er dus je voordeel mee om een elektrische kookplaat in huis te nemen.

Gezondheid

Er gaan verschillende verhalen rond over het feit dat inductieplaten ongezond zouden zijn vanwege de magnetische velden. Ze zouden invloed hebben op je immuunsysteem. Maar deze claims zijn niet onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek. Je kan er dus vanuit gaan dat een inductieplaat niks doet met je gezondheid. Bovendien zitten er eisen aan het verkopen van een inductieplaat gebonden op basis van jouw veiligheid.

Heb je een pacemaker? Dan is het wel verstandig om contact op te nemen met je cardioloog over het aanschaffen van een inductieplaat.

Wat kan er mis gaan?

De 6 meest gemaakte fouten tijdens het koken

Lekker makkelijk

Als je eenmaal gewend bent aan een elektrische kookplaat is het best wel gebruiksvriendelijk. Maar er zitten nog een aantal extra voordelen aan. Zo warmt een inductieplaat veel sneller op dan een gasfornuis. Je hebt alles dus sneller aan de kook. Daarnaast is het ook een stuk makkelijker schoonmaken. Even een doekje eroverheen en klaar is Kees. Bij een gasfornuis is dat wel even anders.

Pannen

Wanneer je overstapt van gas naar inductie zit er helaas ook een nadeel aan gebonden. Die oude vertrouwde pannen die je al jaren gebruikt, kun je helaas maar beter wegdoen. Ze kunnen niet gebruikt worden op een elektrische kookplaat.

Pannen die geschikt zijn voor een inductieplaat hebben namelijk een magnetische bodem. Zo maken ze contact met de kookplaat en worden ze warm. Daarnaast is een lichte vervorming aan de bodem door koken op gas geen ramp, maar je pan moet natuurlijk wel kunnen blijven staan op het rechte oppervlak.

Fotocredits:

  • Headerfoto: pisittar – iStock
  • Foto 1: Daisy-Daisy – iStock
  • Foto 2: GabrielPevide – iStock
  • Foto 3: simpson33 – iStock

Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Joëlle de Niet

Koken Inspiratie Wonen

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments