Home Sport Goed halfuur zet Oranje alsnog naast sterk Duitsland: 1-1

Goed halfuur zet Oranje alsnog naast sterk Duitsland: 1-1

Oranje heeft de oefenwedstrijd tegen Duitsland met 1-1 gelijkgespeeld in de Johan Cruijff Arena. Een uur lang waren de bezoekers het sterkst geweest, het laatste halfuur was Nederland het gevaarlijkst. De uitvoering van Louis van Gaals gewenste systeem zal de bondscoach echter hoofdbrekens hebben bezorgd.

Binnen zes minuten kreeg het Nederlands elftal z’n eerste kans. Teun Koopmeiners kopte op doel, na weer een goede cornervariant van Oranje.

Tegen Denemarken leverde zo’n uitgedachte en voorbereide hoekschop een goal op, nu net niet. Keeper Manuel Neuer ving de kopstoot zonder problemen.

Onderkant lat

Duitsland liet kort daarna van zich horen. Thomas Müller, onder trainer Van Gaal doorgebroken toen de Nederlander hoofdcoach was van Bayern München, zette Leroy Sané vrij voor keeper Flekken, maar de aanvaller prikte in het zijnet.

Na twintig minuten dekten de verdedigers van Oranje niet door naar het middenveld, een aandachtspunt van Van Gaal, waar de trainer na Denemarken-thuis op hamerde.

Aanvaller Kai Havertz kon de bal ongehinderd opdrijven richting het strafschopgebied van Nederland. De kopbal van Tim Werner die uit deze actie voortvloeide, kwam via de onderkant van de lat voor de doellijn op de grond. Daar kwam Oranje goed weg, want Flekken was al gezien.

Ongelukkige Malen

Een grote mogelijkheid in de eerste helft was voor Donyell Malen. De aanvaller van Borussia Dortmund kreeg deze keer de voorkeur boven Steven Bergwijn, die zaterdag tegen de Denen nog twee keer scoorde.

Malen blonk tegen de Duitsers in eerste instantie niet uit in het maken van de beste keuzes. Eerst schoot hij wild naast, terwijl andere spelers er beter voor stonden, daarna rondde hij een prachtige bal van Memphis niet af.

De spits van FC Barcelona stak Malen perfect weg, maar de speler van Dortmund gooide de deur niet dicht, liet Antonio Rüdiger langszij komen en zich te makkelijk opzij zetten, waardoor de reuzenkans verkeken was.

Doordekken

Oranje had het beduidend lastiger tegen Duitsland, dan tegen Denemarken het geval was. De Duitsers wisten het Nederlands elftal bij vlagen goed onder druk te zetten en het de verdediging van Van Gaal heel lastig te maken.

Vlak voor rust resulteerde dat in de 0-1. Jamal Musiala kon wel erg makkelijk weglopen en de bal voorgeven, die via via bij Müller belandde. De middenvelder van Bayern München haalde verwoestend uit, terwijl de defensie van Oranje toekeek. Het doordekken van Van Gaal werd hier opnieuw niet goed uitgevoerd.

Goede wissels

In de tweede helft had het al heel snel 0-2 kunnen staan, maar gelukkig voor Oranje besloot David Raum zelf te schieten, in plaats van de volledig vrijstaande Werner aan te spelen.

Als de spits van Chelsea de bal gekregen had, was de tweede van de avond voor de Duitsers simpel binnen te tikken geweest. Raum pegelde echter egoïstisch over. Opnieuw zag de verdedigende organisatie er niet goed uit bij het Nederlands elftal.

Oranje kreeg pas weer wat te vertellen na enkele goede wissels. De ongelukkige Malen en onzichtbare Steven Berghuis werden naar de kant gehaald voor Bergwijn en Davy Klaassen.

De aanvaller van Tottenham scoorde tien minuten later weer, zijn derde voor Oranje in vier dagen. Bergwijn mocht hierbij vooral Memphis danken, want de aanvaller van Barça liet de bal slim lopen voor zijn kompaan in de aanval: 1-1.

VAR draait penalty terug

Kort daarna was de combinatie Memphis-Bergwijn bijna opnieuw goud waard. De speler van Spurs speelde Memphis goed vrij, maar de aanvaller van Barcelona had veel te veel tijd nodig om de bal onder controle te krijgen en af te kunnen vuren op Neuer.

Verdediger Thilo Kehrer kreeg daardoor de mogelijkheid om Memphis de voet dwars te zetten. Scheidsrechter Craig Pawson dacht eerst dat dit onreglementair gebeurde en gaf een penalty. De VAR had echter gezien dat Memphis wel geraakt werd, maar Kehrer ook de bal wegtikte. De arbiter draaide daarop de beslissing terug.

Het duel kon daarna beide kanten opvallen. Oranje was misschien nog wel het dichtst bij de zege, maar dat zou te veel van het goede zijn geweest.

Duitsland was namelijk een uur de bovenliggende partij, Nederland was alleen het laatste halfuur echt gevaarlijk.

Terugkijken

Zo kan Van Gaal terugkijken op een interessante interlandperiode, waarin terecht werd gewonnen van Denemarken (4-2) en een gelijkspel tegen Duitsland echt het hoogst haalbare bleek.

De coach zal echter veel aan te merken hebben op de uitvoering in zijn ‘1-3-4-1-2’ systeem. Tegen de Duitsers rammelde die namelijk een stuk meer dan tegen de Denen.

In juni verzamelt Oranje voor twee uitwedstrijden in de Nations League: België en Wales zijn daarin de tegenstanders. De route richting het WK in Qatar wordt dan voortgezet.

Patrick Leemans

Daley Blind Virgil van Dijk Matthijs de Ligt Denzel Dumfries Frenkie de Jong Georginio Wijnaldum Steven Berghuis Steven Bergwijn Memphis Depay Donyell Malen Louis van Gaal KNVB Nederlands elftal Nederlands voetbal Interland voetbal WK voetbal Johan Cruijff Arena Duitsland …

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments