Home Buitenland 'Jonge vrouwen dichten loonkloof in stedelijke gebieden VS'

‘Jonge vrouwen dichten loonkloof in stedelijke gebieden VS’

In veel stedelijke gebieden van de Verenigde Staten hebben jonge vrouwen de loonkloof met mannelijke leeftijdsgenoten gedicht, of verdienen ze zelfs meer. Op 22 verschillende plekken in het land hebben vrouwen de mannen bijgehaald of ingehaald.

Dat blijkt uit nieuwe analyse van het Pew Research Center van cijfers van het Amerikaanse Census Bureau, vergelijkbaar met het Nederlandse CBS. De onderzoekers keken naar de mediaan van inkomens onder Amerikanen van jonger dan 30 jaar die full-time werken. 

Grote steden

Onder meer in de regio’s New York, Washington D.C. en Los Angeles verdienen jonge vrouwen relatief gezien veel ten opzichte van hun mannelijke collega’s. In New York en D.C. ontvangen ze 102 procent van wat de mannen in de gebieden verdienen. In Los Angeles zijn de inkomens ongeveer gelijk.  

Lees ook:

Inkomen Nederlandse vrouw in slakkengang omhoog

Opvallender zijn de cijfers in andere gebieden van het land, met minder grote steden, waar jonge vrouwen in 2019 – het jaar waaruit de data afkomstig is – relatief nog meer verdienden dan mannelijke collega’s uit dezelfde leeftijdscategorie.

Koploper Wenatchee

Vooral in de plaats Wenatchee, in de noordwestelijke staat Washington, zijn de vrouwen de mannen voorbij. Daar verdienen ze 120 procent van wat de mannen ontvangen. Op plaats twee staat Morgantown in West Virginia (114 procent), gevolgd door Barnstable Town, Massachusetts (112 procent) en Gainesville, Florida (110 procent).    

Lees ook:

Certificaat voor bedrijven die gelijk salaris man en vrouw willen

De onderzoekers keken naar 250 gebieden in de VS. Achter de 22 plaatsen waar de inkomens van jonge vrouwen gelijk of hoger zijn dan die van mannen, volgen 107 plaatsen waar vrouwen 90 tot 99 procent van de salarissen van mannen verdienen. Daarachter was de loonkloof groter. 

Vooral lokaal progressie

De cijfers tonen aan dat de kloof tussen jonge mannen en vrouwen in de VS langzaam maar zeker gedicht wordt. In 2000 verdienden vrouwen tussen de 16 en 29 jaar over het hele land gezien nog 83 procent van wat mannen kregen, in 2019 is dat 93 procent. 

De vooruitgang vindt wel vooral lokaal plaats, en dus onder jonge mensen. “Er is progressie, maar nog niet over de hele breedte”, reageert carrièrecoach Kathy Caprino tegen de New York Post. “We zijn nog lang niet waar we moeten zijn.” Als leeftijd buiten beschouwing wordt gelaten, verdienden Amerikaanse vrouwen in 2019 nog altijd maar 82 procent van wat mannen verdienden. 

Lees ook:

Loonkloof wordt iets smaller: 'Hoopvol gestemd'

RTL Nieuws

Loonkloof Inkomensongelijkheid Verenigde Staten

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments