Home Lifestyle Mediterrane planten in de tuin? Zo bescherm je ze tegen de vorst!

Mediterrane planten in de tuin? Zo bescherm je ze tegen de vorst!

Mediterrane planten zijn – hoe kan het ook anders – niet volledig bestemd tegen ons klimaat. Vooral tijdens koude en natte winters hebben ze veel moeite om te overleven. Gelukkig hebben wij een aantal tips voor je.

Geef je planten niet te veel water

Mediterrane planten kunnen best wat kou verdragen, meestal groeien deze planten wat hoger in de bergen en dus kunnen ze best tegen de kou. Echter zijn de winters in Nederland veel natter, het is juist deze combinatie die de plant fataal kan worden. Planten die in de volle grond staan zijn lastig tegen regen te beschermen, maar planten in potten wel! Verplaats ze – indien mogelijk – naar een plek onder een afdakje of zet ze tegen een muurtje aan waar ze iets beschutter staan. Laat ze echter niet helemaal uitdrogen, voel regelmatig goed aan de aarde en geef ze indien nodig water. Als je ze water geeft, doe het dan ’s ochtends.

Zet je planten hoog (én droog!)

Zet in pot gekweekte planten op een stel bakstenen of gebruik speciale plantenvoeten. Door dit te doen zorg je ervoor dat het drainagegat onderin de pot niet geblokkeerd raakt en overtollig (regen)water kan weglopen. Als je ’s zomers schotels onder je potten gebruikt is het slim deze met het koude, natte weer weg te halen. Hierdoor wordt de onderste aarde zompig en kan de aarde bevriezen.

Snoei de knoppen

Je zou het niet verwachten, maar bij mediterrane planten is het belangrijk dat je eventuele bloemkoppen snoeit in de winter. Waarom? Omdat de plant anders te veel energie steekt in de bloei van deze knoppen en het is veel belangrijker dat hij deze energie steekt in zijn wortelstelsel. Snoei indien nodig ook wat andere takken van de plant zodat hij een bolvormig uiterlijk krijgt, zo vangt hij namelijk minder wind!

Doe ze een winterjas aan

Mediterrane planten die redelijk groen blijven in de winter en boompjes zoals de olijfboom en laurierboom, kunnen vorstschade oplopen. Afhankelijk van de vorm van de plant pak je hem in met vliesdoek dat je met touw bij elkaar knoopt, of een tentje van vliesdoek, gemaakt met behulp van wasknijpers en plantstokken. Laat de vorstbescherming niet langer zitten dan nodig is. Als je alsnog vorstschade hebt, wacht dan met snoeien tot het voorjaar. Als je in de kou snoeit herstelt de snoeiwond slecht en loopt de plant risico op infecties.

Bescherm ook de pot en wortels 

Je plant beschermen alsof het je huisdier is, maar ondertussen helemaal je stijlvolle pot vergeten? Zonde! Toch is de pot en vooral ook de wortelkluit iets wat vaak wordt vergeten. Zet de pot daarom tijdens de vorst op een beschutte plek en verwen ‘m door het vliesdoek ook over de pot heen te wikkelen. Of maak gebruik van een cloche. Dit ziet er ook nog eens stijlvol uit!

Vergeet ook de wortels van de plant niet. Deze kun je gemakkelijk beschermen door de binnenkant van de plantenpot met noppenfolie te bekleden. Maak in de onderkant van het folie wat gaatjes, zodat het regenwater nog weg kan lopen en het kan ademen. Kijk bij je planten in een pot goed hoe winterhard ze zijn. Exotische planten zijn de kou niet gewend, dus deze planten kun je beter in de pot in je schuur zetten, hier is de temperatuur iets aangenamer.

Fotocredits

  • Headerfoto: Emre – Unsplash

Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Lobke Taal

Tuin Plant Winter

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments