Home Economie Rondreizende kleermaker Suittruck op de fles

Rondreizende kleermaker Suittruck op de fles

Binnen enkele jaren wilde ondernemer Rutger Vlaming met zijn innovatieve modebedrijf Suittruck de sprong naar de VS wagen. Maar het bedrijf, dat met mobiele kledingateliers naar klanten reed, heeft het niet gered.

Suittruck is begin vorige week failliet verklaard. Dat bevestigt de 41-jarige oprichter van het bedrijf tegenover RTL Z.

Mobiel kledingatelier

Suittruck werd in 2016 opgericht door modeondernemer Rutger Vlaming, die vier jaar eerder bekend was geworden door zijn deelname aan het televisieprogramma The Bachelor. Vlaming was al sinds 2013 actief in de modewereld, met zijn eigen kledingmerken Frederik George en later W. Oak.

Tijdens een bezoek aan een festival met foodtrucks kwam de ondernemer op het idee om met een mobiel kledingatelier naar bedrijven te rijden, om daar werknemers een maatpak aan te meten.

Grote ambities

Het initiatief voor de zogenoemde Suittruck leverde veel publiciteit op, en een prijs voor de beste retail-innovatie van 2019.

Vlaming had grote ambities. Zo wilde hij in Nederland via franchisenemers snel doorgroeien van twee tot acht trucks, en ook elders in Europa beginnen. “Ik wil binnen vijf jaar ook in Amerika lanceren”, zei de ondernemer in 2018 tegen RTL Z.

Lees ook:

Reizende kleermaker Rutger verkoopt pakken vanuit een foodtruck

Uit de meest recente gegevens die Suittruck deponeerde bij de Kamer van Koophandel, blijkt dat het bedrijf die ambities niet heeft kunnen waarmaken.

Faillissement

Eind 2019, dus nog voor het uitbreken van corona, was het bedrijf met een negatief eigen vermogen van 320.000 euro technisch failliet. In 2020 boekte Suittruck een verlies van bijna 115.000 euro. Daardoor zakte het eigen vermogen nog verder weg, tot bijna 435.000 euro negatief.

In de laatste jaarrekening staat dan ook de waarschuwing dat er ‘ernstige onzekerheden omtrent de continuïteit van de organisatie’ bestaan. Nu blijkt dus dat Suittruck het inderdaad niet heeft gered. Het bedrijf ging op 5 april failliet.

Kat uit de boom kijken

Vlaming wijst verschillende redenen aan voor het faillissement. “In de eerste plaats kijkt de Nederlandse consument bij innovaties de kat toch eerst even uit de boom. Mensen zijn best bang om iets anders te doen of om te kiezen voor luxe. Ik kreeg bij Suittruck vaak te horen dat we de wagen het beste een straat verder konden zetten, omdat de buren het niet hoefden te zien.”

Lees ook:

Dit denim pak van voetballer Levchenko wil je ook

Dat betekent volgens de ondernemer dat er voor het succes van Suittruck een lange adem nodig was. “Dat was ook niet erg, want ik ben een doorzetter.”

Corona genadeslag

Corona bracht het bedrijf volgens Vlaming echter de genadeslag toe. “Daardoor trok onze investeerder zich terug, en hadden we niet meer de beschikking over de lange adem die nodig was. Ik kan daar niet veel over zeggen, maar van een 2-0 voorspong kwamen we zo op een enorme achterstand.”

Bovendien staakten relaties als PwC en ABN Amro hun externe contacten, vertelt de ondernemer. “Vroeger hadden wij de afspraak dat die bedrijven het intern bekend maakten als wij met onze truck buiten stonden. Toen dat niet meer kon, viel een belangrijk deel van onze marketing weg. Ook verschoof de hele markt in die periode naar ‘smart casual’, dus geen pakken maar alleen een net jasje.”

Ondernemen op drijfzand

Vlaming: “Alles tezamen voelde het steeds meer dat ik op drijfzand aan het ondernemen was. Hoe meer ik bewoog, hoe verder ik wegzakte. Dat sloeg op een gegeven moment ook op mijn lichaam, waardoor ik eigenlijk meer stilstond dan dat ik aan de slag was.”

Lees ook:

C&A: minder vraag naar nette kleding door corona is doodssteek dochterbedrijf

Concrete toekomstplannen zegt Vlaming momenteel niet te hebben. “We hebben de trucks via de veiling moeten verkopen, en ik heb geen plannen voor een doorstart. Wat de toekomst brengt, is op dit moment nog een vraagteken.”

Curator Zeki Korkmaz van Houthoff Advocaten zegt nog geen commentaar te kunnen geven op de oorzaken van het faillissement, of op de kansen op een eventuele doorstart. “Ik ben pas net benoemd tot curator en wil eerst alle feiten helder hebben voordat ik daar uitspraken over doe.”

Mathijs Smit

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments