Home Nett binnen Lerarentekort lastig voor leerlingen: 'Structuur is cruciaal'

Lerarentekort lastig voor leerlingen: ‘Structuur is cruciaal’

Sommige basisschoolleerlingen zien dagelijks meerdere leraren voor de klas. Door het grote tekort op basisscholen komt het vaker voor dat klassen geen eigen vertrouwde leerkracht meer hebben. En dat kan negatieve gevolgen hebben voor de leerlingen. “Het kan later in hun leven nog problemen opleveren.”

In het basisonderwijs komt Nederland meer dan negenduizend fulltime leraren te kort. Omdat sommige juffen en meesters parttime werken, zouden er zo’n dertienduizend leerkrachten nodig zijn om dat gat op te vullen. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Onderwijs. Sommige scholen geven aan dat er door het tekort in twee dagen tijd wel eens drie verschillende leraren voor een klas staan.

Anna de Haan, projectleider Welbevinden op de school Pharos

Structuur en stabiliteit

Dat kan lastig zijn voor leerlingen, want zij creëren graag een band met hun vaste juf of meester, weet Anna de Haan, projectleider Welbevinden op de school Pharos. “Veel mensen kunnen zich waarschijnlijk nog wel hun lievelingsleraar van vroeger herinneren. Vaak is de docent degene die ervoor zorgt dat een kwetsbare leerling overeind blijft. Het is voor een kind essentieel om te weten dat die bij de leraar terecht kan en door hem of haar gezien wordt.”

Lees ook:

Miljarden voor onderwijs: 'Lerarentekort wordt er alleen maar groter door'

Eén of twee vaste gezichten is belangrijk voor leerlingen om zich goed te kunnen ontwikkelen. Veel verschillende gezichten kunnen namelijk zorgen voor stress. “Structuur en stabiliteit is voor alle kinderen belangrijk, maar voor kwetsbare kinderen is het cruciaal. Zij hebben vaak al te maken gehad met plotselinge veranderingen. Daarom is het voor hen extra belangrijk dat ze een stabiel persoon in vertrouwen kunnen nemen. Als dat niet zo is, kan het later in hun leven nog problemen geven.”

Trukendoos

Tegelijkertijd is De Haan wel blij dat basisscholen de leerlingen nog kunnen opvangen met invalkrachten. “Het is nog altijd beter dan plotseling geen onderwijs of thuis les. Dan liever creatieve oplossingen met verschillende gezichten.”

Veerkrachtig 

Maar het is niet alleen voor de leerlingen nadelig als er regelmatig een andere docent voor de klas staat. Ook voor de vaste juf of meester die moet worden vervangen kan het lastig zijn.

“Want de structuur die hij of zij heeft aangebracht in de groep raak je kwijt als er veel wisselingen zijn. Bovendien zijn er vaak kinderen die van nature grenzen willen verkennen en die dan opzoeken bij de invallers. Dat geeft onrust”, legt Van der Vegt uit aan EditieNL.

 

Lees ook:

Lerarentekort aangepakt: minder strenge eisen om aan de pabo te beginnen

Veerkrachtig 

Maar het is niet alleen voor de leerlingen nadelig als er regelmatig een andere docent voor de klas staat. Ook voor de vaste juf of meester die moet worden vervangen kan het lastig zijn.

“Want de structuur die hij of zij heeft aangebracht in de groep raak je kwijt als er veel wisselingen zijn. Bovendien zijn er vaak kinderen die van nature grenzen willen verkennen en die dan opzoeken bij de invallers. Dat geeft onrust”, legt Van der Vegt uit aan EditieNL.

 

Ondanks de moeilijkheden blijft de directeur optimistisch verder zoeken naar oplossingen. “We moeten met zijn allen nu veerkrachtig zijn. Wij zijn juist degenen die de beste uitkomst moeten vinden voor de leerlingen.”

Editie NL Link in bio Lerarentekort Basisonderwijs Schoolkind

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments