Home Lifestyle De voor- en nadelen van verschillende materialen voor je tuinmeubelen

De voor- en nadelen van verschillende materialen voor je tuinmeubelen

Ben je op zoek naar nieuwe tuinmeubelen, maar vind je het lastig om te bepalen welke materialen het best bij jou passen én het langst mooi blijven? We vergelijken vier veelvoorkomende tuinmeubelmaterialen en zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

1. Teakhout

Teakhout is een populaire keuze voor tuinmeubelen. Dit komt doordat dit type hout erg sterk is, niet barst en ook niet broos wordt. Daarnaast is teakhout waterafstotend. Dit allemaal zorgt ervoor dat teakhout erg geschikt is voor buitengebruik.

Ook in onderhoud is teakhout vrij gemakkelijk. Je hoeft het alleen af en toe even te oliën. Ook kun je ervoor kiezen er niks aan te doen, maar dan krijgt het hout na verloop van tijd een zilvergrijze kleur. Schoonmaken kun je het beste met milde zeep en water doen.

Een nadeel van teakhout zou kunnen zijn dat het relatief prijzig is.

2. Polywood

Polywood is gemaakt van kunststof, maar heeft de warme uitstraling van hout. Twee idealen met elkaar gecombineerd dus. Qua onderhoud is het namelijk net zo gemakkelijk als kunststof, waardoor je de tuinmeubelen ook met gemak het hele jaar buiten kunt laten staan. Bij veel tuinmeubels wordt polywood gecombineerd met aluminium. 

Toch heeft ook polywood nadelen. Dit materiaal is namelijk niet geschikt voor extreme hitte. Ook kunnen er vlekken en krassen op ontstaan.

Elke week nieuwe inspiratie en tips!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

3. Aluminium

De meest populaire metaalsoort voor tuinmeubels is aluminium. Dit komt doordat het sterk is maar toch ook licht in gewicht is. Daarnaast roest het niet, is het relatief goedkoop én onderhoudsvriendelijk.

Nadelen van aluminium zijn dat ze bij een harde wind kunnen omwaaien en dat het staal heet wordt in de zon, tenzij je voor een lichte kleur kiest. 

4. Roestvrijstaal

Roestvrijstaal is erg sterk en daarom ideaal voor een grote tafel, maar ook voor stoelen en banken. Ook is deze staalsoort bestand tegen extreem hete temperaturen en – zoals de naam al zegt – verroest het niet.

Daarnaast zijn ze windbestendig en makkelijk schoon te maken. Roestvrijstaal wordt vaak gemaakt van gerecyclede metalen, dus het is ook nog eens milieuvriendelijk.

Nadelen van roestvrijstaal is dat het erg warm wordt als de zon erop staat en het relatief duur is.

Bij elk materiaal zitten er voor- en nadelen, let dus goed op wat bij jou in de tuin het beste is.  

Fotocredits:

  1. Headerfoto: zhudifeng
  2. Foto 1: Sonja Velda 
  3. Foto 2: Marjolein Sintenie
  4. Foto 3: Mathilde Receveur

Dominique Blonk

Eigen Huis & Tuin Tuin Tuinieren

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments