Home Economie Poging tot doorstart duurzaam houtbedrijf Goodhout is mislukt

Poging tot doorstart duurzaam houtbedrijf Goodhout is mislukt

De pogingen om het duurzame houtbedrijf Goodhout na het faillissement te laten doorstarten, zijn mislukt. De curator doet onderzoek naar 'opvallende posten in de administratie' en de 'handelwijze van het bestuur' in de periode voor het faillissement.

Dat blijkt uit het vandaag verschenen tweede faillissementsverslag van curator Vincent van den Bos.

Duurzaamheidslieveling

Goodhout werd in 2014 opgericht door onderneemster Silvia ten Houten. Het bedrijf uit Rotterdam wilde uit kokosnootafval platen voor de bouw- en meubelindustrie maken. Die platen zouden een duurzaam alternatief voor hardhout zijn.

Goodhout en Ten Houten groeiden uit tot lievelingen van de duurzaamheidsector, met talloze optredens op congressen en in de media. Maar het bedrijf wist nooit uit de ontwikkelingsfase te komen. Ondanks flinke investeringen en subsidies ging het bedrijf afgelopen december failliet. Vervolgens bleek dat het slechts één enkele kokosplaat ooit had verkocht.

Lees ook:

Goodhout verkocht één duurzame kokosplaat en leed 1,7 miljoen euro verlies

Curator Van den Bos probeerde Goodhout na het bankroet een doorstart te laten maken. Ook oprichtster Ten Houten zei plannen te hebben voor een voortzetting van het bedrijf. Dat blijkt nu dus te zijn mislukt.

Geen doorstart

“Via een informatiememorandum is een vertrouwelijk biedproces opgezet”, schrijft de curator in het faillissementsverslag. “Na uiteindelijk drie ronden is het niet mogelijk gebleken een doorstart van de bedrijfsactiviteiten te realiseren.”

In plaats daarvan heeft de curator de afgelopen maanden de machines, de kantoorinventaris en een Fiat 500 verkocht. Dat bracht bijna 67.000 euro op. De opbrengsten van de recente verkoop van een grote drukpers en 45 grote zakken met kokosvezel moet nog worden bijgeschreven.

Onderzoek curator

Verder blijkt uit het verslag dat de curator in het kader van het onderzoek naar de oorzaken van het faillissement ‘diverse opvallende posten in de administratie’ van het bedrijf bestudeert, en ‘de handelwijze van het bestuur’ vlak voor de surseance en het faillissement.

Lees ook:

Bedrijf dat stroom wil opwekken met zweefvliegtuig op rand faillissement

Waarom de doorstart niet van de grond kwam en waarom de administratie en handelswijze van het bestuur nader onderzoek vergen, is nog onduidelijk. Van den Bos was vandaag onbereikbaar voor een toelichting.

Te weinig tijd

Ten Houten zegt zelf te weinig tijd te hebben gehad om een doorstart te realiseren. “Er was niet genoeg tijd om de juiste partijen bijeen te krijgen. En er was ook te weinig geld om de tijd te rekken. Dan houdt het op.”

Over het onderzoek van de curator naar de administratie en de handelswijze van het bestuur voor de surseance wil zij niet veel zeggen. “Het was nooit mijn bedoeling om in surseance te raken. Ik heb het verslag nog niet gezien, maar zal hierover contact met de curator opnemen.”

Wensdenken rond Goodhout

Ondanks al het enthousiasme rond Goodhout in de innovatiesector had het duurzame houtbedrijf volgens industriekenner Dilip Tambyrajah weinig kans van slagen. 

De oprichter van vezelbedrijf Zylyon uit Zoetermeer en mede-initiatiefnemer van de International Natural Fiber Organisation kwam in de jaren negentig al in aanraking met het procedé om platen te persen uit kokosvezel. “Dat idee stamt al uit de jaren dertig. In de jaren negentig ging de universiteit van Wageningen met een financiering van de Verenigde Naties van bijna 1,7 miljoen dollar onderzoek doen.”

Uit dat onderzoek bleek volgens Tambyrajah dat het wel mogelijk was om in een laboratorium platen te persen, maar niet om dat commercieel op de markt te brengen. “Wij hebben er serieus naar gekeken, want het klonk prachtig. Maar er bleken teveel problemen met bijvoorbeeld logistiek en de aanvoer van kokosschillen, ook in kokosproductielanden. Ook de aanname dat de grondstof gratis was, klopte niet.”

Gewaarschuwd

Tambyrajah zegt Ten Houten te hebben gewaarschuwd toen zij met Goodhout begon. “Ik heb Sylvia gezegd er niet aan te beginnen, omdat het tijdverspilling is.”

Afgelopen jaren verbaasde de kokosexpert zich over de hoge verwachtingen rond het bedrijf. “Voor mensen die deze industrie niet kennen, lijkt het misschien een aannemelijk verhaal. En ook de plannen over armoedebestrijding en de bouw van scholen klonken prachtig. Maar het was puur wensdenken.”

Ten Houten bevestigt destijds contact met Tambyrajah te hebben gehad. “Hij had heel andere plannen over de toepassing, over grote volumes en lage prijzen. Ik wilde een hoogwaardige toepassing met een veel hoger prijsniveau.”

Mathijs Smit

Silvia ten Houten Goodhout Faillissement Duurzaamheid

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments