Home Sport Danjuma dicht bij illustere voorgangers, Van Dijk ijzersterk

Danjuma dicht bij illustere voorgangers, Van Dijk ijzersterk

Vanavond staan de Nederlandse voetballers Arnaut Danjuma en Virgil van Dijk met hun clubs Villarreal en Liverpool tegenover elkaar in de halve finale van de Champions League. Waar het eigen Anfield Stadion een nagenoeg onneembare vesting is, heeft Liverpool het standaard lastig met Spaanse tegenstanders.

Er wacht hem een mooie mijlpaal. Villarreal-spits Arnaut Danjuma kan, na Roy Makaay en Ruud van Nistelrooij in 2005, de eerste Nederlander worden die zeven doelpunten scoort in één Champions League-seizoen. Hij staat nu op zes.

De Oranje-international is deze jaargang goud waard voor zijn club. Met die zes Champions League-treffers staat Danjuma al in de boeken. Geen enkele speler van Villarreal wist zo vaak op het miljardenbal te scoren.

Champions League

Samenvatting: Danjuma bezorgt Villarreal winst op Bayern

De andere Nederlander die vanavond op het veld staat, is Virgil van Dijk. Ook hij heeft indrukwekkende cijfers te overleggen.

Van alle spelers die dit Champions League-seizoen minstens tien persoonlijke duels aangingen, heeft niemand zo’n hoog winstpercentage als de aanvoerder van het Nederlands elftal. Bijna 90 procent. Van Dijk won 31 van zijn 35 persoonlijke duels.

Premier League

Liverpool verslaat degradatiekandidaat Everton in derby met 2-0

Villarreal staat voor de tweede keer in de clubgeschiedenis in de halve finale van de Champions League.

De eerste maal was in 2006, toen de ‘Gele Onderzeeër’ het opnam tegen Arsenal. Die halve finale ging verloren en het was tevens de laatste keer dat een Europese club een uitduel speelde in het legendarische Highbury-stadion in Londen, de oude thuishaven van de ‘Gunners’.

Unai Emery

In totaal heeft Villarreal het vijf keer tot een halve finale geschopt in Europees verband. Drie keer kwam de club daarin uit tegen een Engelse tegenstander.

De laatste halve finale, in 2016, was tegen Liverpool, in de Europa League. The Reds wonnen over twee wedstrijden met 1-3 van Villarreal en stuitten op het Sevilla van huidig Villarreal-coach Unai Emery. Hij wist in die eindstrijd Liverpool met 1-3 te verslaan.

Duels tussen Emery en Liverpool staan garant voor doelpunten. De Spaanse oefenmeester stond in totaal vijf keer tegenover Liverpool (één maal met Sevilla, vier keer met Arsenal). Er vielen in totaal 26 doelpunten, gemiddeld vijf per wedstrijd.

Emery na de gewonnen Europa League-finale.

Waar Liverpool slechts één van de achttien (!) Europese halve finales verloor die gespeeld zijn op Anfield, zijn Spaanse tegenstanders toch niet het makkelijkste klusje voor de Engelsen.

Van de dertien thuisduels die ze in de Champions League afwerkten tegen Spaanse opponenten, werden er slechts drie gewonnen.

De afgelopen twee seizoenen eindigde het Champions League-seizoen van Liverpool zelfs steeds tegen Spaanse clubs. In 2020/’21 was Real Madrid in de kwartfinale te sterk en in 2019/’20 strandde Liverpool bij de laatste zestien tegen Atlético Madrid.

Champions League

Moreno en Firmino twijfelgevallen voor Liverpool – Villarreal

Wordt Villarreal de tweede ploeg, na Leeds United in 1971, die Liverpool weet te verslaan op Anfield in een Europese halve finale?

De laatste keer dat Liverpool een halve finale in de Champions League niet wist te overleven, was in 2008. Toen was Chelsea over twee wedstrijden met 3-4 te sterk.

Bloedvorm

Het lijkt een lastige klus te gaan worden voor Villarreal, Liverpool is namelijk in bloedvorm dit jaar. Er werden dit hele seizoen slechts drie duels verloren: in de Premier League tegen Leicester City en West Ham, in de Champions League alleen van Internazionale: 0-1.

De nederlaag tegen Internazionale is de enige thuisnederlaag in de laatste 33 (!) thuiswedstrijden. Fulham was de laatste uitploeg die wist te winnen op Anfield (2021).

Het seizoen voor Liverpool is al historisch. De club staat namelijk voor het eerst in de geschiedenis in de halve finales van de Champions League, FA Cup én League Cup.

Laatstgenoemde prijs is zelfs al binnen en Liverpool kan naast de FA Cup en Champions League ook nog de Premier League winnen. De zogenaamde ‘quadruple’, vier hoofdprijzen op een rij in Engeland, zit er dus nog in.

Premier League

Ook Van Dijk acht vier prijzen Liverpool 'praktisch onmogelijk'

De halve finale van de Champions League tussen Liverpool en Villarreal begint vanavond om 21:00, vanaf 19:55 uur is de voorbeschouwing te zien op RTL 7 en Videoland.

Stan Timmerman

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments