Home Nett binnen Nederlands techbedrijf Ampyx failliet, geen nieuwe investeerders gevonden

Nederlands techbedrijf Ampyx failliet, geen nieuwe investeerders gevonden

Het is bewindvoerder Christiaan Menslink niet gelukt om nieuwe investeerders te vinden die het Nederlandse techbedrijf Ampyx van een faillissement wilden redden. Het bedrijf dat duurzame energie wilde opwekken met zweefvliegtuigen is bankroet.

Dat blijkt uit een melding in het Centraal Insolventieregister.

Windenergie

Ampyx Power werd in 2008 opgericht door wetenschapper Richard Ruiterkamp, en haalde sindsdien zo’n 50 miljoen euro op bij subsidiegevers, crowdfunders en grotere investeerders. Dat geld stak het bedrijf in de ontwikkeling van een zweefvliegtuig, waarmee windenergie zou kunnen worden opgewerkt.

Lees ook:

Bedrijf dat stroom wil opwekken met zweefvliegtuig op rand faillissement

Ondanks beloftes dat het bedrijf op afzienbare termijn commerciële modellen op de markt zou kunnen brengen, kwam het in dertien jaar niet verder dan de ontwikkeling van prototypes. Nadat een poging om nieuw geld op te halen mislukte, moest het bedrijf twee weken geleden uitstel van betaling aanvragen.

Zoektocht naar investeerders

Manager Investments en Subsidies Jaap Bosch van Ampyx zei destijds tegen RTL Z dat bewindvoerder Christiaan Mensink en interim-directeur Reinhart Paelinck op zoek waren naar nieuwe investeerders, die het bedrijf nog voor een faillissement zouden kunnen behoeden.

Volgens Bosch had Ampyx opnieuw behoefte aan vele miljoenen. “Er werken 62 mensen bij dit bedrijf, met daaromheen nog een aantal zzp’ers die cruciaal zijn voor de voortgang van de werkzaamheden. Ook staan wij aan de vooravond van een testcampagne, waarmee we wilden bewijzen dat alles werkt”, zei hij. “Daarvoor is maandelijks behoorlijk wat geld nodig.”

Dat blijkt dus te zijn mislukt. Gisteren werd Ampyx failliet verklaard, waarbij de eerdere bewindvoerder Mensink is benoemd tot curator. Mensink en Bosch waren vanochtend onbereikbaar voor een toelichting. Daardoor is nog onbekend of er concrete plannen zijn voor een doorstart.

Mathijs Smit

Ampyx Power Faillissement Duurzaamheid Groene energie

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments