Home Lifestyle Deze dingen mag je juist NIET schoonmaken met baking soda

Deze dingen mag je juist NIET schoonmaken met baking soda

Baking soda gebruiken we allang niet meer alleen voor het bakken. Je kunt het namelijk ook ontzettend goed gebruiken als schoonmaakmiddel. Pas wel op, want er zijn een paar items die je juist NIET mag schoonmaken met baking soda.

Baking soda is zuiveringszout wat in eerste instantie alleen gebruikt werd tijdens het bakken. Dit middeltje zorgt namelijk voor het rijzen van het deeg of beslag. Tegenwoordig wordt het ook gebruikt tijdens het schoonmaken. Baking soda is namelijk een uitstekend schuurmiddel waar je in een handomdraai verschillende dingen mee schoonmaakt. Ook helpt dit goedje nare geurtjes te voorkomen, wat hartstikke handig is als je huisdieren hebt.  

Toch moet je er wel mee oppassen, want die schurende werking kan ook voor krassen zorgen. Deze dingen kun je daarom beter niet schoonmaken met het zuiveringszout:

Aluminium potten en pannen

Zo goed als alle pannen en potten kun je schoonmaken met baking soda, behalve degenen die gemaakt zijn van aluminium. Terwijl zuiveringszout veilig is voor metalen oppervlakken, kan aluminium er juist door gaan roesten of verkleuren. Bij deze potten en pannen kun je beter even met water en zeep aan de slag.

Marmeren werkblad

Met baking soda kun je je hele marmeren werkblad kapotmaken. Marmer kun je namelijk uitbijten met dit middel. Hou baking soda daarom uit de buurt van marmer. Probeer het werkblad daarom gewoon met een zachte, lichte zeep en wat water schoon te krijgen.

Elke week de nieuwste inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Goud gekleurde items

Heeft je servies een mooi gouden randje en wil je die ook graag behouden? Dan kun je de kopjes en schoteltjes beter niet met baking soda schoonmaken. Het goud kan hierdoor aangetast worden of zelfs gaan schilferen of verkleuren.

Zilver bestek

Zilverwerk kan na een tijdje een aanslag krijgen, maar ga dan niet met baking soda aan de slag. De glanslaag kan hierdoor worden aangetast. Dit geldt al helemaal voor antiek zilver. Ook parels of edelstenen kun je maar beter naar een specialist brengen om het schoon te maken, voordat je zelf iets verkeerd doet.  

Fotocredits:

  • Headerfoto: Evitaochel – Pixabay

Bron:

  • TipHero

Dit is een artikel van

Demi Schoenmakers

Schoonmaken Wonen Inspiratie

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments