Home Economie Schip vol omstreden Russische olie weg uit Nederlandse wateren

Schip vol omstreden Russische olie weg uit Nederlandse wateren

De omstreden olietanker Sunny Liger heeft Nederlandse wateren verlaten. Het schip lag een week voor anker bij de Zeesluis IJmuiden, vergeefs te wachten tot het z'n lading Russische olie kon lossen. Als het aan vakbond FNV ligt, wordt het ook niet ergens anders gelost.

Het schip vaart inmiddels in Het Kanaal met een snelheid van bijna 12 knopen, volgens data van MarineTraffic. Dat komt neer op zo’n 22 kilometer per uur. Als het in dat tempo doorvaart, dan is het over ongeveer vier en een halve dag in Gibraltar. Daar is het volgens de site naar op weg.

Gibraltar is een stukje Verenigd Koninkrijk in het zuiden van Spanje aan de Middellandse Zee. Het schip is afkomstig uit de Russische haven Primorsk, waar het is geladen met Russische olie. Die olie is de reden dat het schip een week lang voor de Nederlandse kust lag. 

Lees ook:

Slepers weigeren omstreden schip met Russische gasolie Amsterdam binnen te loodsen

Slepers en loodsen weigerden om te assisteren bij het binnenvaren van het schip in de Amsterdamse Haven. Zij waren bang voor gevaarlijke situaties, vanwege de commotie die rond het schip was ontstaan. 

Het is overigens niet verboden om Russische olie naar de Europese Unie te transporteren, dat is tot nu toe uitgezonderd van de sancties tegen het land. Russische schepen staan wel op de sanctielijst, maar de Sunny Liger vaart onder de vlag van de Marshalleilanden. 

Advies van FNV

De Sunny Liger zou oorspronkelijk aanmeren in Zweden, maar havenarbeiders daar weigerden om het schip te lossen. De Nederlandse vakbond FNV volgde hun voorbeeld en riep op om het schip ook in Nederland te weigeren.

Dat is dus gelukt. En als het aan de FNV ligt, wordt het schip ook niet gelost door de collega’s in Gibraltar. “We gaan contact opnemen met onze collega’s in de haven van Gibraltar om ze de geschiedenis van dit schip te vertellen”, zegt Niek Stam van FNV Havens. 

Lees ook:

Shell: volledige ban op Russische olie in EU wordt lastig

En dan zal hij ook adviseren om het schip niet te lossen. De vakbondsleider sluit niet uit dat het gaat om een afleidingsmanoeuvre, en dat het schip helemaal niet op weg is naar Gibraltar. Volgens Stam willen ze het buiten het zicht raken. 

“Het zou best kunnen dat ze erheen varen, omdat ze niet weten wat ze moeten”, aldus Stam. “Ze denken misschien: we gaan maar een stukje varen en dan gaan we wel zien.”

Hoe pijnlijk is de olieboycot voor de Russen en voor ons?

Previous articleDit is het nadelige effect van mondwater met alcohol
Next articleOekraïne gedoodverfde winnaar songfestival? ‘Vakjury kijkt naar kwaliteit’
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments