Home Nett binnen EU: Kremlin legde satellietnetwerk plat bij inval in Oekraïne

EU: Kremlin legde satellietnetwerk plat bij inval in Oekraïne

Een aanval op het belangrijke satellietnetwerk van Viasat, een uur voor de Russische inval in Oekraïne, was volgens de Europese Unie het werk van Rusland. Het is voor het eerst dat de EU Moskou zo stelling beschuldigt van een cyberaanval.

De aanval verstoorde het KA-SAT-netwerk van Viasat. Dat gebeurde precies toen Rusland het land binnenviel. De aanval op Viasat bracht niet alleen Oekraïense overheden, bedrijven en burgers in problemen, maar richtte ook schade aan in EU-landen.

De cyberaanval ‘ondersteunde zeker’ de Russische invasie, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij onderstreept dat de EU specifiek de Russische regering verantwoordelijk houdt. Tot dusver ging Brussel bij zulke aanvallen niet verder dan stellen dat die bijvoorbeeld vanaf Russisch grondgebied werden ondernomen.

Volgens de Raad van de EU, waarin de EU-landen zijn vertegenwoordigd, is de cyberaanval ‘het zoveelste voorbeeld van het aanhoudende patroon van onverantwoordelijk gedrag van Rusland in cyberspace’. “Cyberaanvallen op Oekraïne kunnen overslaan naar andere landen en effecten veroorzaken die de veiligheid van de Europese burgers in gevaar brengen”, aldus de Raad in een verklaring.

Lees ook

Onderzoek: satellietinternet in Oekraïne offline gehaald door Rusland

Hack had grote impact

De impact van de hack was groot, schreef Wired onlangs. Zo zou het Oekraïense leger de dienst hebben gebruikt, waardoor de communicatie tijdens de eerste dagen van de invasie serieus werd verstoord. Ook zouden burgers in en buiten Oekraïne getroffen zijn.

Verder zouden ook bedrijven in West-Europa zijn geraakt. Zo waren zo’n 2000 windturbines in Duitsland na een maand nog altijd offline.

De Viasat-hack trok ook de aandacht van meerdere inlichtingendiensten. Dat komt doordat ViaSat een grote speler is die in veel landen belangrijke diensten aanbiedt. Ook de Amerikaanse inlichtingendienst NSA concludeerde onlangs dat Rusland verantwoordelijk was voor de cyberaanval op Viasat. Het bedrijf zou diensten leveren aan het Amerikaanse leger en diens bondgenoten.

Lees ook:

Westen onderzoekt offline halen satellietinternet in Oekraïne

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video’s

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Bright

Europese Unie Internet Technologie Hacken Oorlog in Oekraïne Cyberaanval Telecommunicatie Oekraïne

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments