Home Lifestyle 'Mijn zoon (8) wil niet praten over zijn boosheid'

‘Mijn zoon (8) wil niet praten over zijn boosheid’

De achtjarige zoon van Charissa komt vaak bozig uit school, maar wil er niets over vertellen. Kan ze ervoor zorgen dat hij toch gaat praten?

Zeker twee keer per week is het raak, zegt Charissa: “Dan komt Dex boos of stikchagrijnig terug uit school, echt als een donderwolk. Tuurlijk vraag ik hem dan of er iets gebeurd is, maar hij wil er nooit iets over kwijt.”

“Ik heb van alles geprobeerd: ik stel open vragen en heb vaak benadrukt dat hij mij echt alles kan vertellen. Toch blijft hij gesloten. Ik wil graag een open en hechte band met hem, en hem het gevoel geven dat hij mij echt kan vertrouwen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat hij meer met mij wil delen?”

Vorige week:

'Mijn zoon (9) wil naar vriendjes in plaats van naar opa en oma'

Veel ouders willen precies weten wat er speelt met hun kind en bombarderen hun kroost met vragen. Maar beter is het om even een stapje terug te doen en je kind met rust te laten, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: “Kinderen willen niet altijd overal uitgebreid over praten, zelf heb je daar ook niet altijd zin in als je een rotdag op het werk hebt gehad.”

Stoom afblazen

“Als je alleen maar nukkige reacties van je kind krijgt, dan roepen jouw vragen blijkbaar vooral irritatie op. Dat moet je niet willen. Je stoot je kind juist af door steeds door te drammen. Sommige kinderen hebben even een boze bui nodig om stoom af te blazen. Daarna is het weer goed en kunnen ze weer door. Gun je kind de rust om zichzelf te herpakken.”

Lees ook:

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter (5) is verwend en eist cadeaus'

Bovendien zijn sommige kinderen gewoon niet zulke praters, zegt coach Bobeldijk: “Als ouders willen we dat vaak van onze kinderen omdat we dat zelf zo fijn vinden, een kind dat veel vertelt.”

Controledrang

“Meestal is dat vanuit een drang om controle te houden. Maar veel praten is niet per se de heilige graal. Want wiens behoefte wordt er eigenlijk vervuld door per se te willen praten? Niet die van je kind.”

“Maak je je echt zorgen, probeer dan op een ander tijdstip te praten. Niet meteen na school, maar bijvoorbeeld ’s avonds bij het naar bed gaan. Dan heeft je kind meer emotionele afstand van wat hem dwarszit en komt er misschien wel iets uit. Maar niet iedereen is een pratend wonder, dus laat je kind in z’n waarde.”

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op ‘Volgen’.

Anne Broekman

De opvoedkwestie Opvoeding Gezin

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments