Home Nett binnen Alles wat je moet weten over de prachtige klimplant blauweregen

Alles wat je moet weten over de prachtige klimplant blauweregen

De Wisteria – beter bekend als blauweregen – is een prachtige klimplant met heerlijk geurende blauwe, paarse, roze of witte bloemtrossen. Wil je de Wisteria zelf ook in je tuin laten schitteren? Wij vertellen je alles wat je moet weten over deze bijzondere plant!

Met de blauweregen kun je heel wat kanten op. Zo kun je ‘m ergens tegen aanplanten en laten klimmen, maar je kan ze ook in een pot zetten of als boom kopen. De Wisteria staat van begin mei tot half juni in bloei in verschillende kleuren. De bekendste variant is de blauweregen met blauwe en paarse bloemtrossen, maar ze zijn er ook in het roze en wit. Houd er wel rekening mee dat ze na het planten meestal pas in het tweede of derde jaar zullen bloeien. Gelukkig is het het wachten meer dan waard!  

In de grond

De blauweregen staat het liefst met de wortels in de schaduw en de bloemen in de volle zon of halfschaduw. De grond kan het beste een humusrijke bodem zijn, maar ze groeien ook in kleigrond. Het enige waar je goed op moet letten is dat de grond goed waterdoorlatend is, anders verdrinken ze. 

De Wisteria is een klimplant dus hou hier rekening mee met het planten. Ze kunnen als ze de mogelijkheid krijgen flink hoog worden, namelijk tot wel 20 meter! 

De beste periode om blauweregen te planten 

In principe kun je blauweregen het hele jaar planten, behalve als het vriest. Dan is de grond namelijk te hard voor de plant om goed te kunnen wortelen waardoor ze geen vocht op kunnen nemen. Daarnaast kun je de echt hete periodes in de zomer ook beter even voorbij laten gaan. 

Lees ook:

Dit zijn de 5 mooiste klimplanten om aan je schutting te laten groeien

Mogelijkheden

Omdat de Wisteria een klimplant is moet je de plant ook de mogelijkheid bieden om ergens tegenaan te kunnen groeien. Denk bijvoorbeeld aan de voor- of achtergevel van je woning, de schuur, een pergola of een houten raamwerk. Dit zorgt niet alleen voor een magische uitstraling wanneer ze in bloei staan, maar ook nog eens voor een heerlijke geur.

Giftig

Hoe mooi de blauweregen er ook uitziet, je hebt hier wel te maken met een giftige plant. Er groeien langwerpige vruchten aan die zeer giftig zijn voor mens en dier. Ze bevatten de giftige stof glycoproteïne lectineen. Let dus op met (jonge) kinderen en huisdieren. 

Snoeien

Net als alle andere planten moeten deze ook af en toe gesnoeid worden. Wanneer en hoe je dit het beste doet kun je hier lezen.

Elke week nieuwe inspiratie en tips!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Fotocredits:

Headerfoto: romrodinka

Dit is een artikel van

Dominique Blonk

Tuin Tuinieren Plant

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments