Home Economie Bouwsector nog niet in het rood door hogere grondstofprijzen

Bouwsector nog niet in het rood door hogere grondstofprijzen

Nederlandse bouwbedrijven hebben een goed eerste kwartaal achter de rug. De omzet in de bouwsector steeg met 8,3 procent. Dat komt deels door hogere prijzen, maar ook omdat de bouwproductie hoger lag.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De bouw is een bedrijfstak waarin materiaaltekorten een sterke rol spelen. Bijvoorbeeld door duurdere grondstoffen, maar ook vanwege leveringsproblemen van materieel.

Met vertrouwen in de bouw nog niks mis

Het prijsopdrijvend effect van die tekorten viel nu nog mee, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. “De toegevoegde waarde in de bouw steeg met zo’n 4 procent tussen het eerste kwartaal van 2021 en dat van 2022. In een heel ruwe schatting zou je dan kunnen zeggen dat met een omzetstijging van 8 procent de prijsverhoging zo’n 4 procent is.”

Dat betekent dat de prijzen voor de bouwsector (nog) niet extreem zijn gestegen, zegt hij. “Dit soort mutaties zien we wel vaker. Wat dat betreft valt het mij alleszins mee. Met het vertrouwen van bouwondernemers is ook nog niks mis. Natuurlijk zijn er zorgen over prijsverhogingen en de oorlog in Oekraïne, maar dat is nog niet terug te zien in de bedrijvigheid.”

Lees ook:

Miljarden voor bouw wegen en huizen? 'Regel dan ook goede arbeidsvoorwaarden'

Net als de afgelopen twee jaar zetten vooral kleine bouwbedrijven, met maximaal 10 werknemers, meer om. Ook de hout- en bouwmaterialenindustrie deed goede zaken. En dat is opvallend, want onder andere ABN Amro verwachtte dat deze sector zware klappen zou krijgen, bijvoorbeeld vanwege de stikstofcrisis.

Bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw hadden niet allemaal reden tot juichen. Voor het eerst in jaren deden middelgrote gww-bedrijven het een stuk beter dan andere middelgrote bouwbedrijven, met een omzetstijging van 8 procent. Bij grote gww-bedrijven daalde de omzet juist.

Lees ook:

Bouwsector loopt 14 miljard aan projecten mis door stikstofuitspraak

Het aantal afgegeven nieuwbouwvergunningen daalde in het eerste kwartaal naar 16.600. Dat is bijna 13 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2021. Het is een indicator van het aantal woningen dat de komende tijd gebouwd gaat worden. De gemiddelde doorlooptijd hierbij is twee jaar.

Lagere bouwsom

Ook de vergunde bouwkosten, voor woningen én bedrijven, lagen lager. Zo daalden de bouwkosten voor de bouw van nieuwbouwwoningen met 14,4 procent tot bijna 2,8 miljard euro.

Dit hangt niet per se samen met het lagere aantal nieuwbouwvergunningen, zegt Van Mulligen. “Het hangt heel erg af van het soort objecten dat wordt gebouwd. Appartementen hebben bijvoorbeeld een lagere bouwsom dan eengezinswoningen.”

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief. 

RTL Z

Peter Hein van Mulligen CBS Bouw Woningmarkt

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments