Home Buitenland Eerste besmetting met apenpokkenvirus gemeld in België

Eerste besmetting met apenpokkenvirus gemeld in België

In België is een eerste besmetting met het apenpokkenvirus vastgesteld. Dat meldt Isabel Brosius van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen in het VRT-programma Laat.

Het apenpokkenvirus komt normaal gesproken alleen voor in Centraal- en West-Afrika, maar nu zijn er dus ook besmettingen gemeld in Europa. Voor het geval in België, werden er in Spanje, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Italië besmettingen geconstateerd.

Niet in Nederland

In Nederland is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vooralsnog geen geval vastgesteld. “Maar het is wel opvallend dat het nu lijkt dat het virus makkelijker van mens tot mens overgedragen lijkt te worden”, zei een woordvoerder eerder tegen RTL Nieuws.

Lees ook:

Ongebruikelijke opmars van apenpokken bij mensen: virologen zoeken verklaring

Over het algemeen verloopt een besmetting na heel nauw contact, via ademhalingsdruppels. Maar de Britse gezondheidsdienst UKHSA zegt dat een aanzienlijk deel van de infecties via seksueel contact werd overgedragen. In de meeste gevallen ging het om seks tussen mannen.

Mensen kunnen na besmetting last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid.

Besmettelijkheid

Waar virologen momenteel de vinger achter proberen te krijgen, is de besmettelijkheid. Want een aantal gevallen heeft geen verband met elkaar. Slechts één besmetting in Groot-Brittannië, die op 6 mei werd gemeld, kon worden herleid naar een bezoek in Nigeria.

Ook in de Verenigde Staten is het virus opgedoken. Het gaat om een man die in Canada is geweest.

Volgens viroloog Marion Koopmans is er ondanks de opmars geen reden voor paniek. “Over algemeen gaat verspreiding niet heel hard, dus we moeten niet een hele hype veroorzaken”, zei ze eerder tegen RTL Nieuws. De Britse professor Jimmy Whitworth verklaarde op zijn beurt tegen persbureau Reuters dat er geen pandemie zoals met corona zal ontstaan.   

Patiënten krijgen blaasjes met etter, die na een paar dagen opdrogen en uiteindelijk verdwijnen.

Apenpokkenvirus soms dodelijk

Apenpokken begint net als griep: je kunt last krijgen van koorts, hoofdpijn, misselijkheid. Maar een aantal dagen later krijgen patiënten te maken met ronde blaasjes met etter, die weer een aantal dagen later uitdrogen en tenslotte verdwijnen. Apenpokken en de pokken behoren tot de pokkenvirusfamilie, en dat is anders dan de welbekende waterpokken die bij kinderen voorkomt. 

Voor het eerst werd het apenpokkenvirus geconstateerd bij apen, in 1958, maar momenteel worden knaagdieren gezien als de belangrijkste dierlijke gastheer. Veruit de meeste mensen herstellen binnen enkele weken van de ziekte. In een enkel geval is een ziekenhuisopname nodig, en soms kan de ziekte mensen fataal worden. 

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

RTL Nieuws / ANP

RIVM Ziektes en aandoeningen Virusziekte België

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments